Спробуй Закарпаття на смак - Новости - Приазовский Рабочий, Мариуполь

Спробуй Закарпаття на смак

 

Приготуйте дві традиційні страви західного регіону – гуцульський банош  з кукурудзяної крупи та мадярський бограч з м’яса та паприки

Колорит закарпатської кухні вражає. І це не дивно, адже формувалася вона під плином різних історичних факторів. До 1945 року цей край перебував під владою декількох європейських держав – Австро-Угорщини, Чехії, Угорщини. Гастрономічні традиції різних народів поєдналися тут у самобутню кухню, яка зараз є родзинкою Закарпаття.

Страви в цьому регіоні дуже різноманітні – у кожному місті та селі вас пригостять своїми смаколиками. Але будьте певні, у будь-якій закарпатській корчмі ви знайдете дві популярні страви – банош та бограч. Якщо поки що ви не плануєте їхати на захід України, ми пропонуємо вам здійснити невеличку подорож на власній кухні.

Відчути колорит Закарпаття у себе вдома неважко – просто приготуйте смачні страви за традиційними рецептами, які ми підготували для вас.

 Традиційний банош

Банош – це гуцульська страва зі сметани та кукурудзяної крупи. Вона славиться не тільки своїми смаковими якостями, але і ситністю.

 

500 мл вершків (або сметани, хоча в такому випадку каша може вийти кислуватою)

200 г кукурудзяної крупи

дрібка солі

бринза (краще овеча)

сало за смаком

 

Виливаємо вершки у казанок (або товсту каструлю), ставимо на помірний вогонь і доводимо до кипіння. Потроху додаємо кукурудзяну крупу, постійно помішуючи дерев’яною ложкою (залізну чи пластикову краще не брати, бо вийде не той присмак). Зменшуємо вогонь до мінімуму, додаємо дрібку солі і готуємо, помішуючи, допоки крупа не стане майже м’якою. Якщо ви плануєте подавати кашу з соленою бринзою, страву можна не солити. Можливо, на цьому етапі знадобиться ще трохи вершків, оскільки каша за консистенцією має нагадувати густу сметану. Коли крупа буде майже готова, переходимо до найцікавішого. Залишивши казанок на вогні, збиваємо ложкою кашу так інтенсивно, щоб на її поверхні виступило масло (другий варіант – зняти з вогню та розтирати до того ж моменту). Після чого викладаємо її на неглибоку тарілку. Швиденько нарізаємо сало і смажимо шкварки. Викладаємо їх на банош, трохи поливши жиром. Бринзу ріжемо невеликими скибками чи кубиками і додаємо туди ж. Окрім сала та бринзи до баноша можуть додавати гриби та смажену цибулю.

 

Бограч на багатті

1 кг яловичини

100 г свинячого сала

1 кг картоплі

2 цибулини

1 морква

2 болгарських перці

2 помідори

3 зубки часнику

1 ст. ложка томатної пасти

2 ст. ложки меленої паприки

щіпка кмину, чорний мелений перець за смаком

сіль за смаком

1-2 л води

 

М'ясо помийте, обсушіть і наріжте невеликими шматочками. Сало поріжте дрібно. Картоплю ріжте великими шматками. Покришіть цибулю. Болгарський перець, моркву і помідори поріжте кубиками. Подрібніть часник. У розігрітий товстостінний казан закиньте сало і обсмажте в ньому цибулю до м'якості. Додайте паприку і перемішайте. Відправте у казан м'ясо, часник і кмин. Гарненько перемішайте на великому вогні, дайте м'ясу схопитися. Потім додайте склянку води, щоби м'ясо не варилося, а тушкувалось. Вогонь слід зробити слабшим. Періодично помішуйте м'ясо, підливайте воду, щоб вона не випарувалася повністю, і готуйте страву під кришкою 1,5-2 години. Коли м'ясо розм'якне, додайте в казан моркву і картоплю, перемішайте і готуйте бограч на середньому вогні, періодично помішуючи. Через 10-15 хвилин додай болгарський перець, помідори, томатну пасту, посоліть і поперчіть. На цьому етапі слід відрегулювати кількість води до бажаної густоти бограча. Доведіть його до кипіння і готуйте під кришкою 15-20 хвилин. Потім дайте настоятися ще 10 хвилин. Страва готова. Бограч слід подавати на стіл гарячим.

14.08.2020 |


Другие новости ПР № 59 от 14.08.2020

  • Второе дыхание старого пирса 14.08.2020   «Уставшее» пространство городского водно-спортивного комплекса превратится в современную зону отдыха   Пирс, расположенный  у водно-спортивного комплекса, пользуется огромной популярностью у жителей и гостей Мариуполя. Здесь отдыхают семьями с д...
  • Почему яблоки в сезон дороже бананов? 14.08.2020   Урожай губили затяжная весна с заморозками и засуха, а импорту помешал карантин   Август и сентябрь считаются месяцами минимальных цен на овощи и фрукты. Однако в этом году период сбора урожая не совпал с ощутимым удешевлением овощей, а фрукты и...
  • «АзовАкваИнвест» обрастает резидентами и сетями 14.08.2020   В индустриальном парке Мариуполя создадут 700 новых рабочих мест с высокой зарплатой и адекватной отдачей для бюджета   Шаг за шагом в Мариуполе актуализируется один из наиболее крупных и сложных инвестиционных проектов – строительство индустриа...
  • Командная работа неравнодушных людей 14.08.2020   Дворы, которые около полусотни лет не видели уюта, наконец радуют жителей обновленным видом   «Программа развития ОСМД – верная формула к улучшению качества жизни горожан, но она сработает только в тесном партнерстве городской власти, ак...
  • ЦИК должен организовывать выборы, а не отменять 14.08.2020   Народный депутат Украины Вадим Новинский призывает вернуть право голоса и отменить необоснованное решение Центризбиркома, ограничивающее жителей украинского Донбасса в их конституционных правах   Вадим Новинский обратился к Президенту Украины с ...
  • Надежное партнерство 14.08.2020   Заместитель городского головы Сергей Орлов отмечает: «Строительство «АзовАкваИнвеста» – это амбициозный, сложный и, можно сказать, по-дипломатичному тонкий проект. Очередь из частных инвесторов в Украину не стоит. Поэтому Мариуполю кроме экономиче...
  • Избирательная кампания стартует 5 сентября 14.08.2020   Центризбирком утвердил календарный план подготовки и проведения местных выборов 25 октября 2020 года   В календарном плане, утвержденном постановлением Центральной избирательной комиссии, пошагово перечисляются основные мероприятия грядущих выбо...
  • «В металлургии люди не ржавеют» 14.08.2020   Сменный мастер ремонтно-механического завода Вячеслав Балабан считает: успехов достигают только те специалисты, которые не стоят на месте и постоянно покоряют новые вершины   Мы продолжаем рассказывать нашим читателям о мастерах своего дела – ма...
  • Медиашкола МТВ объявляет набор взрослых и детей 14.08.2020   Если вы хотите стать публичным человеком, телеведущим или блогером – эти курсы для вас! «Основы телевизионного искусства» В программе обучения: –          основы делового общения, публичные выступления, –    уроки актерского мастерства, –    ...
  • Всегда на высоте 14.08.2020   Металлургический комбинат «Азовсталь» Группы Метинвест обеспечивает высокое качество металлопродукции, снижая ее себестоимость При производстве листового проката стали марок S690Q и S690QL специалисты предприятия оптимизировали содержание дорогос...
Все новости 59 номера...
Подписка на газету online Вы можете выбрать издания, на которые хотите подписаться. ВНИМАНИЕ!
Подписка оформляется только для жителей Мариуполя и Донецкой области.

Архив газеты

Декабрь 2020
ПнВтСрЧтПтСбВс
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031