Тема якості харчування в дошкільних та загальноосвітніх закладах цікавить кожного з батьків. В Україні з початку 2021 року почалася реформа шкільного харчування, переглянута його вартість, і попереду чекає ще одна реформа з централізацією - про це ми говорили в прес-клубі «Приазовського робочого» з представниками міської влади, постачальниками дитячого харчування та батьками.
З 1 січня 2021 року в Україні для установ загальної середньої освіти почав діяти новий санітарний регламент, розроблений Міністерством охорони здоров'я. Цей документ крім іншого визначив перелік продуктів, які забороняється продавати в шкільних буфетах: чіпси, сухарики, поп-корн, ковбаси, сосиски, копчену та солону рибу, деякі солодощі. Також встановлені обов'язкові продукти для щоденного раціону дітей - зернові, овочі, фрукти й ягоди, молочні продукти. Так що одна з найпопулярніших страв у шкільній їдальні - сосиска в тісті - тепер поза законом. Це нововведення батьки схвалюють, а ось чергове підвищення цін, авжеж, не дуже.
Як зазначила головний спеціаліст відділу департаменту освіти міськради Алла Хаджинова, зростання розміру батьківської плати продиктоване цілою низкою причин: дорожчають продукти, комунальні послуги, збільшилася мінімальна заробітна плата. При цьому Маріуполь, на відміну від інших міст, має справу з десятьма пільговими категоріями, а це величезна кількість дітей, які харчуються за рахунок міського бюджету. Крім багатодітних, малозабезпечених сімей та інших пільгових категорій у нашому місті живуть і навчаються діти переселенців, військових. Сьогодні батьки платять 65% вартості харчування, решту сплачує міськрада.
Світлина Кирила Жульова: Без сосисок і піци. З початку року в Україні новий санітарний регламент забороняє продавати в шкільних їдальнях ряд потенційно шкідливих продуктів.
Це ще одне популярне питання серед батьків. «Хто конкретно розробляє меню для дитячих садків і шкіл? Звідки беруться норми? Які фахівці беруть участь у розробці і чи можуть свої думки і побажання висловлювати батьки?» - цікавилася мама двох дітей.
Як роз'яснили запрошені фахівці, меню в кожному місті розробляє та затверджує спеціальна робоча група, до неї входять технологи, представники Держпродспоживслужби, органів місцевого самоврядування. Орієнтуються на діючі норми, і меню в кожній школі має бути однаковим.
«Це меню однакове для всіх постачальників, оскільки викладається на тендер. А ось додаткове меню - страви, які відпускаються за плату, може бути різним», - зазначила директор управління громадського харчування та торгівлі Ірина Лубе.
Що стосується участі батьків, то в Маріуполі можна обрати індивідуальне меню для своєї дитини, про це знають далеко не всі. Думка батьків враховується, адже не кожна дитина, наприклад, любить рибу - їй запропонують іншу страву. Буває, що і сам постачальник робить висновок, що якусь страву потрібно прибрати. «Наприклад, ми замінили в меню дошкільнят порційну відварну курку на курячий гуляш без кісточок з метою безпеки дітей ясельних груп», - зазначила Ірина Лубе.
Як діє механізм коригування меню - ми з'ясували під час дискусії.
«Першою людиною, з якою слід обговорити питання харчування в установі освіти, якщо таке виникло, - це її керівник. Наші фахівці відстежують і реагують на скарги і в соціальних мережах, навіть якщо вони анонімні, - прокоментувала головний спеціаліст департаменту освіти міськради Марина Терентюк. - Але часто претензії бувають неконструктивними або суб'єктивними: несмачно, дитина не їсть, приходить голодна. Найчастіше справжня причина такого ставлення криється в тому, що діти просто не звикли до подібного раціону вдома. Вони не їдять в школах і садках те, чим їх не годують вдома».
Зараз, в умовах карантинних обмежень, батьки не мають права входити ні в дитячі садки, ні в школи. Якщо раніше ознайомитися з меню можна було вільно, його вивішували в кожній установі, то тепер більшість батьків дізнається, чим годують у їдальні, зі слів самих дітей. Правда, є вихователі, які щоранку розміщують у батьківських групах у месенджерах фото меню на день. Каші, молочні продукти, свіжі або солоні овочі, супи, запіканки - раціон досить різноманітний.
«Відкритий діалог між батьківською громадськістю, владою та постачальниками допомагає вибудувати дуже необхідну комунікацію, виявити критичні точки, над якими слід попрацювати. Тому ми сподіваємося, що ініційована нами дискусія в рамках прес-клубу «Приазовського робочого» продовжиться та допоможе зробити систему шкільного харчування в Маріуполі однією з кращих», - зазначила головний редактор газети «Приазовський робочий», депутат Маріупольської районної ради Олена Калайтан.
Тенденція до укрупнення простежується зараз у всіх сферах, шкільне харчування - не виняток. Два роки тому в Маріуполі з'явилася централізована пральня, деякі городяни ідею спочатку сприйняли неоднозначно, в багнети, але сьогодні ніхто навіть не згадує, що раніше прали та сушили постільну білизну в кожному дитсадку окремо. Це виявилося зручно.
Аналогічним шляхом будуть розвиватися і харчоблоки. Як розповів спеціально «Приазовському робочому» заступник міського голови Олександр Кочурін, переоснащення планується і там, де будуть тільки розігрівати готове та роздавати, і там, де харчоблоки перетворяться в мініфабрики з виробництва їжі.
«Кожен виробничий мініцех зможе забезпечувати харчуванням від п'яти до семи установ, готувати будуть в нічну зміну, а розвозити можна буде рано вранці. Ніяких заморожених продуктів, напівфабрикатів - тільки свіжоприготовлена їжа, - зазначив Олександр Кочурін. - Там, де будуть отримувати готове, потрібні лінія видачі, холодильник, пароконвектомат для підігріву їжі, посудомийна машина. Устаткування опорних харчоблоків буде також включати і багатофункціональний кухонний центр для термічної обробки їжі: він може готувати на пару, варити, тушкувати, смажити. Тобто готувати будь-які другі страви і гарніри».
Подібна практика вже запроваджена: у капітально відремонтованій і переоснащеній школі №47 готують не тільки для себе, але ще для п'яти навчальних закладів.
«Опорним з приготування стане і харчоблок школи №26, яка незабаром має відкритися після ремонту, - розповіла директор комунального підприємства «Харчування» Лариса Бабакова. - Ця школа, як і школа №47, має новітнє кухонне обладнання, багатофункціональне, з високою продуктивністю. Безумовно, у більшості закладів подібного оснащення немає. Деяким холодильникам і плитам по 20, а то й по 30 років, на їхній ремонт щомісяця витрачаються чималі суми. Обладнати абсолютно всі харчоблоки повним набором нового устаткування, безумовно, дуже дорого. Тому той шлях, який вибрало місто, може стати чудовою альтернативою».
Лариса Бабакова зазначає: якби не карантин, то ще навесні минулого року в школах Маріуполя з'явився б шведський стіл, як у Києві: «Але нашим планам поки не судилося збутися, хоча ми були готові до нової системи, вивчили досвід шкіл столиці. Але ми також розуміємо, що різноманітність і вибір - те, до чого треба прагнути. І тому поки ми не можемо організувати шведський стіл, розробляємо так зване мультипрофільне меню. У рамках пілотного проєкту спочатку обговоримо його з батьками, а потім випробуємо на базі однієї з найбільших шкіл».
Як бачимо, думка батьків враховується. І за бажання долучитися до обговорення раціону може кожен. Меню, яке складене для дітей за участю відомого кулінара Євгена Клопотенка спільно з дієтологами та технологами і стане основою для місцевих розробок, поки не опубліковано. Але дегустація страв за його рецептами вже була - за участю першої леді країни Олени Зеленської, яка курирує реформу шкільного харчування. Як написав Євген Клопотенко в Facebook, пізніше це меню зі ста блюд буде представлено на всеукраїнському рівні.
«Школам не потрібно буде самим складати меню, у них будуть готові технічні карти. Це полегшить роботу співробітникам шкільних їдальнь, а також стане гарантією, що діти будуть отримувати їжу, яка різноманітна та добре поєднується між собою», - запевнив кулінар.
Світлина Аліни Комарової: Не критикувати, а пропонувати. Обговорення показало, що батьки хочуть брати участь у складанні меню, але багато в організації харчування для них не зрозуміло
Цей сайт використовує cookies, як власні, так і від третіх осіб. Використовуючи цей сайт, ви даєте згоду на використання cookies
Я згоден (на)