Але чи безпечні такі продукти? Люди, які реалізують товари, навряд чи гарантують їх якість і належне зберігання. Продавцям, які продають продукти на пляжах без відповідних дозволів, загрожує адміністративна відповідальність за статтею 160 «Торгівля з рук у невстановлених місцях».
Всього з початку поточного року в Маріуполі було складено 107 адміністративних матеріалів за цією статтею, з початку місяця - 14.
Про це PR.UA повідомила прес-офіцер Центрального відділення Національної поліції Маріуполя Мирослава Попова.
«Дане порушення Адміністративного кодексу тягне за собою накладення штрафу в розмірі від одного до семи неоподатковуваних мінімумів з конфіскацією предметів торгівлі або без неї», - уточнили в поліції.
Заступник начальника головного управління Держпродспоживслужби в Маріуполі Едуард Квашук пояснив, що на пляжах можна купувати їжу тільки в стаціонарних точках, які мають дозвіл міської ради. У продавців, які ходять по берегу з кукурудзою і креветками, як правило, таких дозволів немає, і покупець сам несе відповідальність за своє здоров'я.
Фахівці стверджують, що особливо небезпечно купувати з рук рибу і креветки. Суха або в'ялена риба домашнього приготування може бути заражена ботулізмом, сальмонельозом.
«Варені креветки теж купувати не варто, їх не можна довго зберігати, протягом години після приготування бажано з'їсти. А їх носять довго, ще й за такої спеки. При цьому починається бактеріальне забруднення», - каже Едуард Квашук.
Чебуреки, пиріжки, булки з кремом - як би не хотілося домашньої випічки, купувати такі продукти на пляжі – небезпечно, це загрожує отруєнням. Навіть морозиво - здавалося б, таке ж, як в магазині, в спеку може стати небезпечним. Воно повинно реалізовуватися при температурі не менше, ніж -18 градусів. Розтанувші продукти вдруге заморожувати заборонено.
«Найкраще взяти з собою на пляж чисту воду і вимиті фрукти. Соки і компоти залиште вдома, в них на спеці починається бродіння, вони скисають», - радить Едуард Квашук. - Деякі люди на узбережжі вигадують свої способи охолодити пляшки з напоями - закопують їх у прибережний пісок, який омиває хвиля. Так робити не варто, бо в пляшку можуть потрапити бактерії».
Нагадаємо, у Маріуполі провели дослідження проб води Азовського моря. Так, протягом літнього періоду щотижня лабораторії проводять її мікробіологічний аналіз.
Світлина Аліни Комарової
14 липня 2022
25 березня 2022
Цей сайт використовує cookies, як власні, так і від третіх осіб. Використовуючи цей сайт, ви даєте згоду на використання cookies
Я згоден (на)