Великодній кошик в Маріуполі перевищив 1 тис. грн і за 20 днів подорожчав на 220 грн.
Рекордсменами «по зльоту» цін стали сир, копчена ковбаса і майонез. Наявність цих продуктів в меню буде свідчити про хороші доходи споживача. Також підвищилася вартість домашньої випічки. У магазинах маріупольцям доведеться віддати чималу частину коштів зі своїх гаманців.
У скільки саме обійдеться свято Великодня у 2021 році, за тиждень до свята PR.UA підрахував по цінниках неділі, 25 квітня.
Так, головний інгредієнт — символ Великого Воскресіння, як не дивно, поки ще залишається одним з найбільш бюджетних і доступних продуктів для маріупольців. Фасовані в картонні лотки яйця продають по 34.40 грн за десяток, на різних торгових точках зустрічаються цінники з 35-36 грн. Втім, поки ще поштучно деякі супермаркети реалізують десяток яєць по 27,9 грн. Це значно дешевше, ніж два тижні тому, питання тільки в тому, як довго триватимуть подібні акції і як швидко розкуплять товар маріупольці. Барвники для яєць обійдуться в середньому в 6 грн/у., а більш креативні варіанти у 22 грн.
Червоне вино відомих торгових марок можна купити за 145,5 грн. Поруч з ним на прилавках сусідить кагор по 67,4, хоча така ціна вже викликає сумнів в якості продукту.
Твердий сир і популярний сервелат оцінюють чи не захмарно — 294 і 340 грн за кілограм відповідно. Наявність в меню цих продуктів буде свідчити про достаток господаря і може стати ознакою чи не королівської трапези. Адже все, що дешевше, відносять до продуктів, що містять молоко та м’ясо, а нарізати скибочками спред замість сиру далеко не кожному до смаку. Більш бюджетним варіантом знову залишається варена ковбаса — її можна купити за 149 грн/кг, а то і знайти за 119 грн/кг. Це в будь-якому випадку дешевше, до того ж в середині Великого посту «варенку» реалізовували по 160 грн/кг.
Популярний в наших краях закордонний соус подорожчав чи вдвічі — тепер за 300 г майонезу беруть 34,59 грн. Подорожчав і зелений горошок: 400 г його консервації замість колишніх 23 грн коштують 26 грн.
При цьому ціна вершкового масла триває в межах 40-55 грн в залежності від виробника, а значить, все ту ж упаковку у 200 г можна купити за 50 грн.
Також за тиждень до Великодня місцеві пекарні вже пропонують паски власного виробництва, рекламують свій товар у соцмережах і підприємці. Так, 200 г святкової випічки обійдеться у 23 грн, а паски з сиром вже будуть дорожче на 8 грн.
У супермаркетах паски пропонують по 19,99 грн/100 г. А для більш забезпечених споживачів ресторани реалізують цей десерт від 45 грн за 120 г.
У цю суму увійшли півлітра молока за 15 грн, кілограм борошна за 17 грн, 300 г цукру по 7,44 грн, упаковка сухих дріжджів за 11 грн, вершкове масло по 50 грн/200 г, шість яєць за 21 грн, глазур 5,59 грн і посипання за 10 грн, а також родзинки за ціною 30 грн/200 г. Паска домашньої випічки буде традиційно дешевше виробничої. Цілих шість ароматних пасок з родзинками та декором з вагою близько 350 г кожен обійдуться господаркам в 167,03 грн.
Таким чином, традиційно декорована одна паска домашньої випічки коштуватиме 27,83 грн. Декор для пасок все також дорогий, але є варіант знайти упаковку за 19,9, хоча її вистачить лише на одну домашню паску.
Усього, у порівнянні з цінами на момент «екватора» Великого посту в Маріуполі вартість великоднього кошика зросла на 13%. Якщо 5 квітня святковий стіл вимагав вкладень у розмірі 935,86 грн, то за тиждень до головного християнського свята його цінник зріс до 1220,52 грн!
Для любителів урізноманітнити стіл ексклюзивними шоколадними фігурками, шашликом і червоною рибою доведеться вкластися в ще більш чималу копієчку. Так, на 140 г шоколадного зайця доведеться витратити 199 грн, а теляча лопатка або шия для шашлику продаються по 189 і 149 грн/кг відповідно. А ось червона ікра реалізується вже по 124,9 за 100 г.
Як заявив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, Донецька область у числі тих регіонів сходу України, де великодній кошик буде одним з найдорожчих.
«Вартість великоднього кошика на сході країни коливатиметься в межах 924-1011 грн. У Дніпропетровській області він обійдеться в 924 грн, в Запорізькій - 931 грн, в Луганській області - 936 грн. Найдорожчим в регіоні буде великодній кошик в Донецькій (992 грн) і Харківській (1011 грн) областях, де вартість продуктового набору перевищить середню по країні», — зазначив він.
Найбюджетнішим виявиться Великдень для жителів Тернопільської області. При цьому розрахунок ННЦ «Інститут аграрної економіки» засновано на даних Державної служби статистики станом на 1 квітня і був опублікований лише 20 квітня.
Звичайно ж, очевидно, що продуктів на великодньому столі вистачить тільки для однієї трапези, а палицю ковбаси і шматок сиру у великій родині з'їдять швидко. А значить, святкові вихідні зажадають додаткових витрат. За підрахунками економістів, Великоднє застілля може обійтися у всі 2 тис. грн, але продукти при цьому більше не повинні дорожчати. Зростання ціни на м'ясо, крім того, пояснюють відкриттям сезону шашликів і прогнозують подорожчання свинини.
Фото Яни Іванової