Взаємозв'язок імунітету і стану мікрофлори кишечника науково доведений. І хоча це вже давно не відкриття, в цьому розділі медицини теж з'являються нові й нові дані: кілька років тому вчені відкрили новий компонент цієї складної системи - постбіотики.
Виробники біологічно активних добавок (БАДів) негайно налагодили їхній випуск, і з появою на прилавках аптек новинок виникло й безліч питань. Пробіотики і пребіотики - вже знайомі, про симбіотики теж уже багато чули. Але що ж таке постбіотики і для чого вони нам потрібні?
У кишечнику - приблизно 100 тисяч мільярдів мікроорганізмів, сукупність яких називається мікробіотою. Бактерії, гриби, дріжджі та інші невидимі оку «пасажири» повинні знаходитися в певних пропорціях, щоб «гарна» мікрофлора переважала, а патогенна та умовно-патогенна була в меншості й явно програшній позиції. В іншому випадку можуть початися проблеми зі здоров'ям, якщо вчасно не вжити заходів.
Дізнатися достовірно, чи порушена мікрофлора, можна здавши аналіз - бактеріологічний посів на дисбактеріоз кишечника. Цей вид дослідження в Маріуполі виконують в лабораторії філії Донецького обласного лабораторного центру МОЗ України. Даний аналіз дозволяє отримати інформацію про те, які мікроорганізми переважають, яких, навпаки, не вистачає і до яких саме антибіотиків чутлива виявлена патогенна мікрофлора.
Нагадаємо, чим відрізняються пробіотики, пребіотики і симбіотики. Пробіотики мають у своєму складі живі мікроорганізми, ту саму «хорошу» популяцію. Образно кажучи, це озброєний і навчений десант, який повинен підсилити лінію оборони.
Пребіотики - препарати немікробного походження, які здатні стимулювати зростання або активність нормальної мікрофлори кишківника. Образно кажучи, провіант для тих самих «бійців».
Синбіотики і симбіотики - це поєднання пробіотиків і пребіотиків «в одному флаконі». До симбіотиків входять тільки види бактерій зі складу власної мікрофлори людини, фізіологічні для організму. У складі синбіотиків - лактобактерії, які не є представниками нормофлори людини.
Постбіотики, як можна здогадатися з назви («пост» - «після»), виникають як результат життєдіяльності пробіотиків, але вони, як з'ясувалося, теж грають свою роль у підтриманні здоров'я мікробіоти. А значить - теж корисні для нормального травлення і зміцнення імунітету.
Тобто пробіотики харчуються пребіотиками, внаслідок чого виникають постбіотики. Їх відносно недавнє відкриття вчені назвали проривом і заявили, що майбутнє - саме за постбіотиками. До речі, їх виявили і в грудному молоці, що також вказує на їхню високу цінність і великий потенціал у використанні.
З усіх «біотиків», на перший погляд, найпереконливіший ефект у пробіотиків, адже це ті самі живі корисні мікроорганізми, які здатні пригнічувати патогенну мікрофлору. Механізм їх впливу в теорії простий, але на практиці, як показали деякі дослідження, далеко не ідеальний. Зокрема, в ЗМІ повідомлялося про те, що група ізраїльських учених дійшла висновку, що пробіотики насправді або надають слабкий ефект на організм, або взагалі не приносять користі.
Дослідники Інституту імені Вейцмана протягом місяця поїли добровольців коктейлем з 11 бактеріями, включаючи найбільш популярні в складі пробіотиків лактобацили та біфідобактерії. Потім у піддослідних під наркозом взяли проби з різних ділянок шлунку, а також товстого і тонкого кишечника. У половині випадків корисні бактерії, що надійшли в організм, негайно покинули його природним шляхом. В інших випадках вони затримувалися в організмі ненадовго.
Американська гастроентерологічна асоціація також у своїх рекомендаціях вказувала на неефективність пробіотиків у лікуванні більшості захворювань шлунково-кишкового тракту.
Постбіотики ж не руйнуються в процесі травлення в шлунку і доходять до кишечника в початковому вигляді. Є дані, що вони знижують рівень цукру в крові, збільшують абсорбацію інсуліну, справляються зі шкідливим холестерином, виводять жир з організму.
Зараз на основі постбіотиків намагаються створити ліки, здатні виводити з переддіабетичного стану. Постбіотики лікують кишківник, підвищують імунітет, з їхньою допомогою можна лікувати інфекційні і не тільки захворювання.
Каменем спотикання у використанні перерахованих вище БАДів є те, що мікробіота кожної людини унікальна, як відбитки пальців. І навмання куплені капсули можуть просто не потрапити в ціль. Спірних моментів чимало серед вчених, але в одному вони все-таки зійшлися: підтримувати рівновагу мікрофлори можна і потрібно раціональним харчуванням.
Лікарка-бактеріологиня Донецького обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров'я України Юлія Кураш наголошує: культуру харчування формують щоденні харчові пристрасті, що і скільки ми їмо.
На полицях магазинів безліч продуктів з пробіотиками. Однак найчастіше цей напис на упаковці не більше ніж рекламний прийом. Пробіотиків немає в пастеризованих і стерилізованих продуктах з великим терміном придатності. При процесах пастеризації і стерилізації пробіотики гинуть і стають непотрібними, хоча продукти і зберігають смак і калорійність. Варто також звернути увагу на кількість у таких продуктах стабілізаторів, консервантів, підсолоджувачів і смакових добавок. У цьому хімічному коктейлі ніяка корисна мікрофлора не виживе.
Зміцнилася думка, що найкориснішими для мікрофлори є кисломолочні продукти.
«Вони дійсно містять лактобактерії, але вони виведені штучно, а тому «чужі» для мікробіоти людини. Якщо допустити, що ми наполегливим методом, постійно вводячи штучні пробіотики в їжу, спробуємо відключити захист імунної системи, це не стане для організму благом. Штучні пробіотики з чужорідної інформацією, як віруси в комп'ютерах, досягнувши критичного рівня, рано чи пізно почнуть виводити з ладу всі системи нашого організму. Ми не можемо знати напевно, як вони вплинуть на мікрофлору, якщо вона вже порушена і особливо вразлива, - попереджає Юлія Кураш. - Магазинні кефіри та йогурти варто замінити на приготовлене в домашніх умовах кисле молоко. Готові закваски, які пропонуються в аптеках, теж відносяться до штучно виведеним. Але закваску можна приготувати й самим».
Для цього потрібно з'єднати три чайні ложки житнього борошна, стільки ж некип’яченої мінеральної води і залишити в теплому місці, прикривши марлею. На наступний день додати ще по три ложки води і борошна, і так - протягом шести днів. Готова закваска має приємний аромат хліба, її можна додавати в кип'ячене домашнє молоко, таким чином вийде корисний і безпечний продукт.
Важливо вживати достатню кількість овочів і фруктів, як можна менше - непотрібних продуктів, наприклад, цукру, хліба.
«Відомий натуропат Поль Брег свого часу писав: приблизно 60% нашого щоденного раціону повинні складати овочі та фрукти, переважно сирі. Що стосується конкретних продуктів, які можуть бути джерелом пробіотиків, це будь-яка листова зелень: зелена цибуля, петрушка, кріп, салат, навіть кульбабки, - розповіла лікарка. - До цієї ж категорії відноситься і квашена капуста, бажано, щоб кількість солі була невеликою. У рослинах і овочах, горіхах, пророслих зернах і особливо в зелені містяться всі необхідні людині білки й амінокислоти - «цеглинки», з яких синтезується в організмі білкова молекула. Рослинні білки й амінокислоти не вимагають розщеплення в нашому організмі на відміну від тваринних білків».
Пам'ятаємо про «тарілку здоров'я». Отримувати необхідні вітаміни та мікроелементи з продуктів набагато краще, ніж з аптечних препаратів, але багато хто вибирає легкий шлях - «чудо-пігулки».
Цей сайт використовує cookies, як власні, так і від третіх осіб. Використовуючи цей сайт, ви даєте згоду на використання cookies
Я згоден (на)