Коломбо – традиційний італійський пасхальний кекс. Його зазвичай випікають у вигляді голуба, що розкинув крила або хреста. Але він хороший і звичної круглої форми. Такий кекс виходить ароматним і дуже смачним.
Інгредієнти:
Дріжджі розведіть в невеликій кількості теплої води, всипте 100 г борошна, замісіть тісто. Покладіть його в каструлю, додайте 200 г теплої води, накрийте серветкою, поставте в тепле місце на годину. Борошно, що залишилося, просійте з сіллю, додайте цукор, цедру половини лимона, чотири яйця та масло. З'єднайте суміш з тістом, яке настоювалося, влийте молоко і замісіть. Посипте борошном, накрийте серветкою, залиште ще на годину в теплому місці. Цукати наріжте, додайте в тісто, перемішайте і залиште ще на годину. Форму для випічки застеліть промасленим пергаментом, помістіть в неї тісто, залиште на 15 хвилин. Кекс змастіть збитим білком. Мигдаль підсушіть на сковороді, посипте їм кекс. Випікайте при 200 °С 40 хвилин, потім при 170 °С ще 30 хвилин.
У Греції цурекі – традиційний великодній хліб, аналог паски. В оригінальному рецепті присутні борошно з кісточки вишні та смола з мастикового дерева. Але, оскільки такі інгредієнти у нас знайти складно і вони присутні в тісті в мінімальній кількості, обійтися можна й без них.
Інгредієнти:
У каструлі змішайте вершкове масло, додайте 100 г цукру, молоко, цедру апельсина, підігрійте. Кардамон та 2 ст. л. цукру подрібніть в порошок, висипте в каструлю, розмішайте. Додайте три яйця. Окремо підігрійте 100 г води, в ній розчиніть дріжджі, перелийте в каструлю з молочно-масляною сумішшю і всипте борошно. Вимісити тісто, перекладіть в миску. Накрийте рушником, залиште в теплому місці на три години, щоб воно піднялося. Потім розділіть тісто на дві частини, скатайте з кожної джгут. Джгути переплетіть і з'єднайте кінці, щоб вийшло плетене кільце. Деко застеліть пергаментним папером, покладіть цурекі та залиште його при кімнатній температурі, поки не підніметься в два рази. Змастіть випічку збитим білком, посипте кунжутом, поставте в розігріту до 170 °С духовку на 30 хвилин. В середину готового цурекі покладіть фарбовані яйця.
Гугельхопф – німецький кекс, який готується з дріжджового тіста з додаванням мигдалю та сухофруктів.
Інгредієнти:
Розведіть в теплому молоці дріжджі. Додайте трохи просіяного борошна. Ретельно перемішайте, накрийте кришкою та залиште в теплому місці на годину. Зніміть з апельсина цедру, з м'якоті вичавіть сік. У решту борошна додайте сіль, цукор, яйце, вершкове масло, апельсиновий сік і дріжджову суміш. Замісіть тісто, накрийте і залиште ще на годину. Ізюм вимийте, залийте окропом і залиште на 10 хвилин. Додайте в тісто родзинки та цедру апельсина, ще раз добре вимісіть. Мигдаль обдати окропом, залиште на 10 хвилин, потім очистіть. Силіконову форму для кексів діаметром 22-24 см збризніть водою. Покладіть на дно мигдаль. Викладіть у форму тісто та залиште ще на 20-25 хвилин. Розігрійте духовку до 200 °С. Випікайте кекс 45 хвилин. Вийміть з духовки, дайте трохи охолонути. Переверніть форму на блюдо і вийміть кекс. Перед подачею присипте його цукровою пудрою.
Інгредієнти:
З теплого молока, дріжджів, цукру і невеликої кількості борошна приготуйте опару і залиште, щоб вона підійшла. У підігрітому борошні розмішайте сіль, цукор, розтерті жовтки і розігріте тепле вершкове масло. Додайте опару, що підійшла, тепле молоко і замісіть досить круте тісто. Додайте рубаний мигдаль (за бажанням) і родзинки. Тісто ще раз замісіть і поставте в тепле місце для бродіння. Тісто, що підійшло, викладіть на посипану борошном дошку, сформуйте з нього булку і покладіть на змащений жиром деко. Залиште, щоб воно піднялося. Потім верх булки надріжте гострим ножем, смаженим розтертим жовтком і посипте рубаним мигдалем (за бажанням). Випікайте 40 хвилин при 180 °С.
Інгредієнти:
Оливкову олію перелийте в невелику каструльку, трохи підігрійте, додайте цедру лимона. Остудіть. У теплому молоці розведіть дріжджі, додайте яйця, цукор, масло з цедрою, коньяк. Все перемішайте. Борошно просійте і всипте в суміш. Замісити тісто, накрийте серветкою і поставте в тепле місце на 40 хвилин. Після того як тісто підніметься, замісити його ще раз і знову поставте в тепле місце на годину. Потім виліпіть тісто в формі овалу, в який вставте варене фарбоване яйце. Деко вистелити промасленим пергаментом, викладіть тісто на деко, посипте кольоровою посипкою і поставте в розігріту до 180 °С духовку на 20 хвилин.
Фото з відкритих джерел
14 липня 2022
25 березня 2022
Цей сайт використовує cookies, як власні, так і від третіх осіб. Використовуючи цей сайт, ви даєте згоду на використання cookies
Я згоден