Через тиждень маріупольці почнуть святкувати Масляну – у 2022 році вона випадає на період з 28 лютого по 6 березня.
Тиждень масляний, сирний або ще млинцевий традиційно мотивує господарок спекти млинці з різними інгредієнтами та добавками.
Pr.ua заздалегідь підготував ТОП-3 рецепти млинців з начинками — популярний, десертний та ситний.
Млинці бабусині

Це базовий рецепт млинців, якими у дитинстві балували нас улюблені бабусі, основа всіх основ. Але зі своєю родзинкою! Для приготування знадобляться:
- 2 склянки пшеничного борошна
- щіпка соди
- 1 столова ложка цукру
- ванілін
- 2 курячі яйця
- 0,5 л. молока
- 50 г. вершкового масла або маргарину
Перемішуємо ретельно сухі інгредієнти, потім поступово змішуємо з молоком, яйцями та олією. Саме ванілін додасть свою нотку смаку цим млинцям. Консистенція повинна вийти густуватою, але в міру. Сковорідку рекомендується розжарити, потім змастити маслом перш ніж випікати на ній млинці.
Шоколадні млинці
![]()
Млинці зовні нагадують "негатив" звичних — какао в рецепті забарвлює їх в темний колір і дає свій смак. Саме в них можна буде загорнути банани, сир, морозиво або Нутлеллу — вийде прекрасний десерт.
Для їх приготування традиційний рецепт слід доповнити наступними інгредієнтами:
- плитка гіркого шоколаду
- 1 ст. л какао
- 2 ст. л цукрової пудри
- дрібка солі
У 250 грамів молока додаємо борошно, цукор, какао-порошок, сіль, збиваємо, потім – окремо збиті яйця. Розтоплюємо плитку шоколаду і вершкове масло, змішуємо у 250 г молока, що залишилося, потім вливаємо це в миску з борошняною масою. Млинці випікаємо на розігрітій сковорідці.
Незвичайні млинці з начинкою
![]()
Щоб зробити ці млинці з начинкою, доведеться трохи попітніти, але результат того вартий.
Для тіста традиційно беремо 150-200 г борошна, столову ложку цукру, 125 мл теплої води, 1 чайну ложку сухих дріжджів та 250 мл підігрітого молока. Також додаємо щіпку солі та пів чайної ложки соди.
А ось далі інгредієнти начинки:
- 350 г заморожених чи свіжих грибів
- 100 г будь-якого сиру
- сіль
- перець
- ріпчаста цибуля
- рослинна олія
Для приготування тіста вливаємо теплу воду в миску, висипаємо цукор та сухі дріжджі, змішуємо та залишаємо на 7 хв для утворення піни.
Тим часом дрібно ріжемо цибулю, випаровуємо на сильному вогні воду із заморожених грибів у сковороді. Потім додаємо трохи рослинної олії, нарізану цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору. Додаємо сіль та перець на смак. Потім дати начинці охолонути на тарілці.
Поки остигають гриби, продовжуємо займатися тістом: вливаємо в піну, що утворилася, тепле молоко, змішуємо, додаємо поступово борошно, сіль і соду. Тісто має бути на виході не дуже рідким і не крутим, без грудочок, але трохи густіше, ніж зазвичай для млинців.
Залишаємо тісто на 10 хвилин. Сковороду прогріваємо на вогні трохи нижче за середнє і злегка змащуємо вершковим маслом. У центр вливаємо неповний ополоник з тістом, смажимо тільки з одного боку, знімаємо з вогню, коли млинець стане матовим.
Коли всі млинці спечені, в кожен кладемо начинку з додаванням сиру, защипуємо краї, формуючи трикутник. Потім кладемо їх у форму і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 10-15 хвилин.
Смачного!
Підготовлено за матеріалами із відкритих джерел.