У результаті перевірок на ринках Маріуполя виявили високий вміст нітратів у ранніх овочах.
Чи є перевищення солі азотної кислоти, що містить однозарядний аніон NO3, в продуктах на прилавках міста, PR.UA розповів заступник начальника управління Держпродспоживслужби в Маріуполі Едуард Квашук.
Він повідомив, що були досліджені проби першого врожаю огірків, молодої капусти, кабачків і помідорів.
«У травні були виявлені нітрати в пробах ранніх кабачків - показник 859 при нормі в 400 мг/кг, і в капусті - один з результатів досяг 1518 мг/кг при рекомендованих 900 мг/кг. Це дуже високий вміст, продукція була знята з реалізації. Також в дев'яти з 24 проб редису, взятих у квітні, був позитивний результат по нітратах. Зараз йде вже ґрунтовий редис, який, як правило, безпечний для здоров'я», — зазначив Едуард Квашук.
Нітратів не виявили в огірках та помідорах. Овочі, що реалізуються в супермаркетах, за його словами, перевіряються до надходження на прилавки, і покупці мають право вимагати надання відповідного сертифікату і документів у продавців.
Відзначимо, що нітрати небезпечні для людини тим що, потрапляючи в організм і перетворюючись в нітрити, вони можуть стати причиною кисневого голодування, поганої роботи шлунково-кишкового тракту, а також — несуть загрозу серйозних захворювань.
Також повідомлялося, що тепла осінь і довга прохолодна весна не пройшли безслідно для садових культур.
Фото з відкритих джерел