У Маріуполі організовано перевірки зі шкільних їдалень на предмет організації харчування.
Спеціальна комісія з'ясовує меню, склад страв та якість продуктів, що пропонуються учням, передає pr.ua.
Як повідомляє Маріупольська міська рада, згідно з постановою №305 Кабінету міністрів України страви мають бути різноманітними та затвердженими на місяць уперед.
Так, сьогодні, 20 січня, моніторинг харчування пройшов у гімназії №1 Лівобережного району. Вагу порцій, калорійність, обстановку на кухні та відгуки школярів вивчили фахівці департаменту освіти міськради та батьки.
"Ми зменшили кількість солі та цукру, додали овочів та спецій. Харчування повністю збалансоване. Порції відповідають кількості грамів, зазначеній у розпорядженні Кабміну. Кухарям, як і дітям, потрібен час, щоб змінитися, але ми намагаємося. Головне – користь приготовлених страв", – розповіла завідувачка виробництва гімназії Інна Симонова.
Уточнюється, що в гімназії нове меню запроваджено з 10 січня 2022 року після аналізу прийнятих норм шкільного харчування. З цього моменту кухарі також спостерігають за уподобаннями дітей для розуміння меню на наступний місяць. У цій школі учням пропонують котлети рибні або курячі, м'ясні відбивні, салат із тушкованого буряка з яблуком у вершковому соусі, фритату, ризото, морквяний омлет, сирні запіканки.
"Ми запитали у батьків, хто з дітей харчуватиметься за новим меню, а хто приноситиме їжу з дому. Наразі близько 70% школярів їдять у їдальні. Крім цього, пропонуємо вибір. Наприклад, куряча котлета або рибна, салат з буряка або капусти й так далі. Щоранку вчителі проводять опитування дітей, на основі якого готують кухарі. Також робимо щоденні звіти, надсилаємо фотографії приготовлених страв до чату батьківського комітету", — зазначила директор гімназії №1 Ганна Зикова.
За словами матері учениці гімназії Юлії Коптєвої, перед введенням в меню нових страв відбувалося попереднє обговорення з батьками, дітям поки складно настроїтися на правильне харчування з обмеженням цукру та солі.
На думку комісії, страви в їдальні гімназії №1 відповідають технологічним картам.