У минулому році весняне похолодання негативно позначилося на врожаї фруктів.
«Якщо заморозки будуть тривалими, то абрикосів не буде, - розповіла PR.UA завідуюча відділом природи Маріупольського краєзнавчого музею Ольга Шакула. - На цих деревах квіти з'являються раніше, ніж на інших. Потім цвітуть вишня, алича, слива, яблуні».
За її словами, в разі тривалих заморозків по кілька годин протягом декількох днів, можуть загинути і суцвіття інших плодових дерев, які вже незабаром повинні з'явитися на гілках.
Однак нетривале похолодання не завдасть шкоди майбутньому врожаю фруктів, якщо дерева ростуть в низинах або на закритих всім вітрам ділянках, тому що в таких місцях у землі утворюється, образно кажучи, теплова подушка.
«За прогнозами Українського гідрометеоцентру, заморозки в повітрі на території Донецької області очікуються з завтрашнього дня по 27 квітня», - розповіла завідуюча сектором метеорологічних прогнозів Маріупольської гідрометобсерваторії Наталія Межерицька.
Також вона додала, що, за прогнозами київських синоптиків, травень в Маріуполі буде прохолодним.
Так, в акваторії Азовського моря в першій декаді травня очікується нічна температура повітря близько 6 градусів тепла, вдень - до 12-14 градусів. Ймовірність опадів - невелика. У другій декаді часом у нас прогнозуються дощі, температура вночі становитиме 9-11 градусів тепла, вдень - 13-15. У третій декаді в деякі дні очікуються дощі. А температура повітря вночі складе 10-12 градусів тепла, вдень вона буде підвищуватися до 14-16 градусів.
Також в травні прогнозують слабкий вітер. Він буде, в основному, західних напрямків зі швидкістю 3-8 метрів у секунду, з короткочасним посиленням до 12 метрів в секунду.
Зі сказаного виходить, що маріупольці можуть залишитися в цьому році без абрикосів, а ось урожай інших фруктів заморозки можуть пощадити.
Як розповідав PR.UA в Маріуполі на Вербну неділю підморозить до мінус 5 градусів.
Світлини Олександра Товкача
14 липня 2022
25 березня 2022
Цей сайт використовує cookies, як власні, так і від третіх осіб. Використовуючи цей сайт, ви даєте згоду на використання cookies
Я згоден (на)