Під Маріуполем у Мангушському районі розташована єдина в Донецькій області виноробня «Вина Приазов’я».
Тут виготовляють високоякісне вино з семи сортів італійського винограду. Напої відзначені золотими медалями престижного дегустаційного заходу 5StarWines, що проводився у 2021 році у Вероні.
Виноградник було закладено у 2018 році, а сорти винограду підбиралися з урахуванням приазовського клімату, погодних особливостей та на основі аналізу ґрунтів, який виявив ідентичність місцевої землі італійській. А саму виноробню відкрили у 2020 році.
«Ідейним натхненником виноробні виступає один із її засновників – Сергій Голубченко. За освітою він професійний винороб, навчався у Харкові, - розповідає PR.UA директор виноробні Ганна Бикова. – Наразі у нас - сім сортів винограду, які ми привезли з італійського розплідника «Раушедо». Вони морозостійкі та підходять під наш клімат».
На виноробні встановлено сучасне професійне обладнання. Зокрема, ферментатори та вініфікатори та нержавіючі місткості для зберігання виноматеріалу придбані в Болгарії. Визріває вино в дубових бочках родом із Закарпаття, а також - глиняних квеврях, що за формою подібні стародавнім амфорам.
«Вина Приазов’я» пропонують напої на будь-який смак. За словами Ганни Бикової, серед асортименту складно виділити явного фаворита, адже більшість покупців спочатку приїжджають на виноробню на дегустацію, а потім вже роблять остаточний вибір. Зокрема, екскурсії-дегустації організовує культурно-туристичний центр «Вежа».
Нагадаємо, що завтра в Маріуполі відбудеться перший на території ТРЦ екофестиваль.
Світлини з сайту «Вина Приазов'я»