Остання газета "Приазовський робочий" від 23 лютого 2022

30бер'25

неділя

Авокадо замість булочок

Еліна Прокопчук
19бер'21 12:44

Маріупольська школа №15 отримає сучасне обладнання для харчоблоку - завдяки новій техніці в їдальні зможуть урізноманітнити меню.

Харчування школярів - питання, яке хвилює кожну сім'ю. Ми не раз піднімали його на сторінках нашої газети, спілкувалися з учнями та директорами шкіл. Батьки хочуть, щоб обіди були смачними і здоровими, дітям пропонували більше овочів і фруктів, сиру та молока. Але найчастіше урізноманітнити шкільне меню складно з однієї простої причини - техніка, з якою працюють кухарі, давно застаріла.

У минулому році стартував всеукраїнський проєкт School Food Generation, мета якого - поліпшити харчування для учнів. У рамках реалізації дві пілотні школи в Донецькій і Луганській областях оснастять по-новому - в їдальнях з'явиться сучасна техніка для приготування їжі. Одна з них - маріупольська ЗОШ №15.

Модернізацію столових обговорили на круглому столі, присвяченому питанням харчування. У зустрічі брали участь представники департаменту освіти, Держпродпотребслужби, директори шкіл.

Допомогти та навчити

Проєкт School Food Generation реалізують міжнародний благодійний фонд «Жовто-блакитні крила» і всеукраїнська громадська організація «Поруч» у партнерстві з ChildFund Deutschland за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

У минулому році вони провели конкурс серед шкіл Донецької та Луганської областей - заявки подали 52 навчальних заклади. У школах-переможницях пройде ремонт їдалень, туди приїде ціла лінійка сучасної техніки. А ще працівників харчоблоків навчатимуть міжнародним стандартам HACCP - вони включають у себе санітарні норми якості харчових продуктів.

Керівник міжнародного благодійного фонду «Жовто-блакитні крила», менеджер проєкту School Food Generation Людмила Чуркіна розповідає: «Ми проаналізували, в яких умовах харчуються діти, що вони знають про здорову їжу. Ситуацію потрібно змінювати. Тому ми не просто встановлюємо нове обладнання, а й будемо проводити навчання для персоналу».
Техніка віджила своє

У школі №15 навчаються 1326 дітей. Їй вже виповнилося 45 років, і з того часу кухонне обладнання там не змінювалося. Перед тим як замінити його, у харчоблоці проходить ремонт, його виконують за кошти міського бюджету. 

Завідуюча з виробництва ЗОШ №15 Олена Іванченко розповідає: «Іноді йдеш на роботу і думаєш, хоч би все працювало. Але є техніка, яка вже віджила своє. Ми намагаємося готувати для учнів смачну та корисну їжу, із застосуванням нового обладнання це буде набагато простіше».

У школі поставлять пароконвектомати, багатофункціональні сковороди, на яких можна і смажити, і варити, нові овочечистки, печі та багато іншого. Кухарям стане легше виконувати свої обов'язки, а діти побачать нові страви в тарілках. Потрібно сказати, що в ЗОШ №15 вже зараз намагаються урізноманітнити меню. 

«Ми розмовляємо з дітьми, багато страв пропонують батьки, навіть користуємося деякими рецептами Євгена Клопотенка», - каже Олена Іванченко. 

Презентація оновленого харчоблоку ЗОШ №15 відбудеться на початку вересня.

Усі столові вимагають змін

Школи-переможниці стануть прикладом для інших - їхній досвід можна буде передавати решті навчальних закладів. Представники районної влади зазначають: модернізація столових потрібна більшості шкіл, і маріупольська громада вже на шляху змін. 

Глава Маріупольської районної державної адміністрації Наталія Букрєєва каже: «Наші діти - наше майбутнє. І все залежить від того, як ми організуємо їхнє навчання, їхнє харчування. Сподіваюся, що проєкт буде реалізований на території всього Маріупольського району, і ми як влада зробимо все для цього можливе».
Глава Маріупольської районної ради Степан Махсма додає: «Той фонд, який ми маємо в більшості шкіл, не дозволяє застосовувати нові технології. Крім того, підрядники, які працюють у харчоблоках, не завжди готові йти назустріч. Харчування дітей потрібно кардинально змінити».
Тости з гарбузом, а не ковбасою

Щоби школярі харчувалися здоровою їжею, мало закупити сучасну техніку, навчити кухарів і попрацювати над меню. Головне, щоб самі діти розуміли, які продукти потрібно вибирати та чим може обернутися неправильний раціон. 

Директор Маріупольського центру професійного розвитку Ірина Святченко розповідає: «У рамках проєкту учні шкіл і технікумів побували на майстер-класах у Києві. Вони відвідали ті навчальні заклади, де вже пройшла модернізація столових. Там їхні вчили готувати нові страви».

Свої вміння діти презентували прямо на круглому столі. Після дискусії представники департаменту освіти, Держпродпотребслужби та директори шкіл виходять до юних кухарів. Там їх чекають незвичайні сендвічі та фреші.

Учениця 11-го класу школи №3 Марія Чебаненко розповідає: «Ми приготували десертні тости з гарбузом і крем-сиром, тости з авокадо, шпинатом і моцарелою. Ці продукти не містять канцерогенів і чогось, що може нашкодити організму».

Крім того, гостей пригощали свіжовижатими соками з яблук, моркви, апельсинів і селери, печивом з насінням і злаками. Студент Маріупольського коледжу ДонНУЕТ імені Михайла Туган-Барановського Олександр Лапенко теж брав участь у навчанні. 

Хлопець розповідає: «У звичайному житті я не завжди харчувався корисними стравами, але навчання мотивувало задуматися. Тепер буду приділяти цьому питанню більше уваги».

Готували діти за допомогою соковижималки та гриля. Організатори проєкту впевнені: коли така техніка з'явиться в кожному навчальному закладі, на шкільних чаювання та святах буде більше здорових перекусів.


Світлина Тетяни Ширас: Швидко - не означає шкідливо. Бутерброди можуть бути корисними, якщо їх зробити з правильних продуктів.

Цей сайт використовує cookies, як власні, так і від третіх осіб. Використовуючи цей сайт, ви даєте згоду на використання cookies

Я згоден (на)
0.4