Остання газета "Приазовський робочий" від 23 лютого 2022

03кві'25

четвер

Годувати дітей за новим меню

Людмила Єрмішина
26лют'21 14:00

У Маріуполі вже намітили план, як будуть реформувати систему харчування в школах і дитсадках.

Тема якості харчування в дошкільних та загальноосвітніх закладах цікавить кожного з батьків. В Україні з початку 2021 року почалася реформа шкільного харчування, переглянута його вартість, і попереду чекає ще одна реформа з централізацією - про це ми говорили в прес-клубі «Приазовського робочого» з представниками міської влади, постачальниками дитячого харчування та батьками.

Сосиски в тісті поза законом

З 1 січня 2021 року в Україні для установ загальної середньої освіти почав діяти новий санітарний регламент, розроблений Міністерством охорони здоров'я. Цей документ крім іншого визначив перелік продуктів, які забороняється продавати в шкільних буфетах: чіпси, сухарики, поп-корн, ковбаси, сосиски, копчену та солону рибу, деякі солодощі. Також встановлені обов'язкові продукти для щоденного раціону дітей - зернові, овочі, фрукти й ягоди, молочні продукти. Так що одна з найпопулярніших страв у шкільній їдальні - сосиска в тісті - тепер поза законом. Це нововведення батьки схвалюють, а ось чергове підвищення цін, авжеж, не дуже.

Як зазначила головний спеціаліст відділу департаменту освіти міськради Алла Хаджинова, зростання розміру батьківської плати продиктоване цілою низкою причин: дорожчають продукти, комунальні послуги, збільшилася мінімальна заробітна плата. При цьому Маріуполь, на відміну від інших міст, має справу з десятьма пільговими категоріями, а це величезна кількість дітей, які харчуються за рахунок міського бюджету. Крім багатодітних, малозабезпечених сімей та інших пільгових категорій у нашому місті живуть і навчаються діти переселенців, військових. Сьогодні батьки платять 65% вартості харчування, решту сплачує міськрада.


Світлина Кирила Жульова: Без сосисок і піци. З початку року в Україні новий санітарний регламент забороняє продавати в шкільних їдальнях ряд потенційно шкідливих продуктів.

Хто складає меню?

Це ще одне популярне питання серед батьків. «Хто конкретно розробляє меню для дитячих садків і шкіл? Звідки беруться норми? Які фахівці беруть участь у розробці і чи можуть свої думки і побажання висловлювати батьки?» - цікавилася мама двох дітей.

Як роз'яснили запрошені фахівці, меню в кожному місті розробляє та затверджує спеціальна робоча група, до неї входять технологи, представники Держпродспоживслужби, органів місцевого самоврядування. Орієнтуються на діючі норми, і меню в кожній школі має бути однаковим.

«Це меню однакове для всіх постачальників, оскільки викладається на тендер. А ось додаткове меню - страви, які відпускаються за плату, може бути різним», - зазначила директор управління громадського харчування та торгівлі Ірина Лубе.

Що стосується участі батьків, то в Маріуполі можна обрати індивідуальне меню для своєї дитини, про це знають далеко не всі. Думка батьків враховується, адже не кожна дитина, наприклад, любить рибу - їй запропонують іншу страву. Буває, що і сам постачальник робить висновок, що якусь страву потрібно прибрати. «Наприклад, ми замінили в меню дошкільнят порційну відварну курку на курячий гуляш без кісточок з метою безпеки дітей ясельних груп», - зазначила Ірина Лубе.

Як діє механізм коригування меню - ми з'ясували під час дискусії.

«Першою людиною, з якою слід обговорити питання харчування в установі освіти, якщо таке виникло, - це її керівник. Наші фахівці відстежують і реагують на скарги і в соціальних мережах, навіть якщо вони анонімні, - прокоментувала головний спеціаліст департаменту освіти міськради Марина Терентюк. - Але часто претензії бувають неконструктивними або суб'єктивними: несмачно, дитина не їсть, приходить голодна. Найчастіше справжня причина такого ставлення криється в тому, що діти просто не звикли до подібного раціону вдома. Вони не їдять в школах і садках те, чим їх не годують вдома».

Зараз, в умовах карантинних обмежень, батьки не мають права входити ні в дитячі садки, ні в школи. Якщо раніше ознайомитися з меню можна було вільно, його вивішували в кожній установі, то тепер більшість батьків дізнається, чим годують у їдальні, зі слів самих дітей. Правда, є вихователі, які щоранку розміщують у батьківських групах у месенджерах фото меню на день. Каші, молочні продукти, свіжі або солоні овочі, супи, запіканки - раціон досить різноманітний.

«Відкритий діалог між батьківською громадськістю, владою та постачальниками допомагає вибудувати дуже необхідну комунікацію, виявити критичні точки, над якими слід попрацювати. Тому ми сподіваємося, що ініційована нами дискусія в рамках прес-клубу «Приазовського робочого» продовжиться та допоможе зробити систему шкільного харчування в Маріуполі однією з кращих», - зазначила головний редактор газети «Приазовський робочий», депутат Маріупольської районної ради Олена Калайтан.
Вихід - «опорні» харчоблоки

Тенденція до укрупнення простежується зараз у всіх сферах, шкільне харчування - не виняток. Два роки тому в Маріуполі з'явилася централізована пральня, деякі городяни ідею спочатку сприйняли неоднозначно, в багнети, але сьогодні ніхто навіть не згадує, що раніше прали та сушили постільну білизну в кожному дитсадку окремо. Це виявилося зручно.

Аналогічним шляхом будуть розвиватися і харчоблоки. Як розповів спеціально «Приазовському робочому» заступник міського голови Олександр Кочурін, переоснащення планується і там, де будуть тільки розігрівати готове та роздавати, і там, де харчоблоки перетворяться в мініфабрики з виробництва їжі.

«Кожен виробничий мініцех зможе забезпечувати харчуванням від п'яти до семи установ, готувати будуть в нічну зміну, а розвозити можна буде рано вранці. Ніяких заморожених продуктів, напівфабрикатів - тільки свіжоприготовлена їжа, - зазначив Олександр Кочурін. - Там, де будуть отримувати готове, потрібні лінія видачі, холодильник, пароконвектомат для підігріву їжі, посудомийна машина. Устаткування опорних харчоблоків буде також включати і багатофункціональний кухонний центр для термічної обробки їжі: він може готувати на пару, варити, тушкувати, смажити. Тобто готувати будь-які другі страви і гарніри».

Подібна практика вже запроваджена: у капітально відремонтованій і переоснащеній школі №47 готують не тільки для себе, але ще для п'яти навчальних закладів.

«Опорним з приготування стане і харчоблок школи №26, яка незабаром має відкритися після ремонту, - розповіла директор комунального підприємства «Харчування» Лариса Бабакова. - Ця школа, як і школа №47, має новітнє кухонне обладнання, багатофункціональне, з високою продуктивністю. Безумовно, у більшості закладів подібного оснащення немає. Деяким холодильникам і плитам по 20, а то й по 30 років, на їхній ремонт щомісяця витрачаються чималі суми. Обладнати абсолютно всі харчоблоки повним набором нового устаткування, безумовно, дуже дорого. Тому той шлях, який вибрало місто, може стати чудовою альтернативою».
Не шведський стіл, але різноманітно та смачно

Лариса Бабакова зазначає: якби не карантин, то ще навесні минулого року в школах Маріуполя з'явився б шведський стіл, як у Києві: «Але нашим планам поки не судилося збутися, хоча ми були готові до нової системи, вивчили досвід шкіл столиці. Але ми також розуміємо, що різноманітність і вибір - те, до чого треба прагнути. І тому поки ми не можемо організувати шведський стіл, розробляємо так зване мультипрофільне меню. У рамках пілотного проєкту спочатку обговоримо його з батьками, а потім випробуємо на базі однієї з найбільших шкіл».

Як бачимо, думка батьків враховується. І за бажання долучитися до обговорення раціону може кожен. Меню, яке складене для дітей за участю відомого кулінара Євгена Клопотенка спільно з дієтологами та технологами і стане основою для місцевих розробок, поки не опубліковано. Але дегустація страв за його рецептами вже була - за участю першої леді країни Олени Зеленської, яка курирує реформу шкільного харчування. Як написав Євген Клопотенко в Facebook, пізніше це меню зі ста блюд буде представлено на всеукраїнському рівні. 

«Школам не потрібно буде самим складати меню, у них будуть готові технічні карти. Це полегшить роботу співробітникам шкільних їдальнь, а також стане гарантією, що діти будуть отримувати їжу, яка різноманітна та добре поєднується між собою», - запевнив кулінар.


Світлина Аліни Комарової: Не критикувати, а пропонувати. Обговорення показало, що батьки хочуть брати участь у складанні меню, але багато в організації харчування для них не зрозуміло

Цей сайт використовує cookies, як власні, так і від третіх осіб. Використовуючи цей сайт, ви даєте згоду на використання cookies

Я згоден (на)