У попередніх випусках рубрики «Здоров'я» не раз піднімалася тема раціонального харчування та його значення для здоров'я. Сьогодні пропонуємо подивитися на неї з позиції гастроентерології. Чим підступні патології шлунково-кишкового тракту, чим можуть провокуватися і що ми можемо зробити для їхньої профілактики - розповідає маріупольська лікарка-гастроентерологиня вищої категорії медцентру «Адастра» Таїсія Мойсеєва.
Звичка їсти більше, ніж необхідно, вимагати від дітей не залишати нічого на тарілці вважається нормою в дуже багатьох сім'ях.
«Можливо, це наслідок пережитих нашими предками періодів поневірянь. Але ми живемо в інших умовах і повинні думати не про кількість, а про якість їжі, - підкреслює Таїсія Мойсеєва. - Ми говоримо не про дієти, а про раціональне харчування, яке повинно бути способом життя постійно. Його основний принцип - чим простіше, тим краще. Мається на увазі, що харчові продукти потрібно якомога менше піддавати різним неприродним обробкам, віддаючи перевагу варінню, запіканню, квашенню. Смаження не приносить шкоди організму, коли проводиться на оливковій олії і не дуже часто».
У раціоні обов'язково має бути присутньою велика кількість овочів і фруктів як джерело життєво необхідних вітамінів і мінералів. І хоча дослідження говорять, що за змістом корисних речовин сучасні овочі та фрукти помітно поступаються своїм «предкам» з минулого століття, вони все-таки краще, ніж вітаміни з аптеки, так як засвоюються краще. Для підтримки мікрофлори корисні квашені овочі - не консервація з оцтом і аспірином, а продукти, приготовлені шляхом природного бродіння.
Ще один постулат здорового харчування - невеликі порції. Крім зайвих калорій переїдання є одним з факторів розтягування не тільки шлунку, але й сфінктера на «кордоні» між ним і стравоходом. Звикнувши до неповністю закритого положення, сфінктер починає гірше виконувати свою функцію, приводячи до розвитку рефлюксної хвороби.
В інтернеті можна зустріти величезний масив суперечливих рекомендацій, як же правильно харчуватися. Але кожен з безлічі підходів, схоже, має і свої «підводні камені». Чи може дробове харчування збільшувати ризик розвитку діабету другого типу через часті «стрибки» рівня цукру? Чи варто харчуватися за групою крові? Повністю відмовитися від м'яса? Або, як заповідав Суворов, «віддавати вечерю ворогові»?
«Не можна однозначно сказати, що якийсь метод правильний, а якийсь - ні. У всьому має бути присутній здоровий глузд, - підкреслила Таїсія Мойсеєва. - Якщо людина з ерозією стравоходу вибере для себе модне зараз інтервальне харчування і буде робити великі проміжки між прийомами їжі, то її стан тільки погіршиться. Так само при дробовому харчуванні неправильно стверджувати, що воно провокує викид інсуліну: дивлячись, що ви їсте. Овочевий салат або шматок торта - різниця величезна».
У ряді джерел категорично звучать заяви, що їжу ні в якому разі запивати не можна. «Це спірне питання. Вода або інші напої розбавляють шлунковий сік, але не у всіх кислотність знижена, у багатьох, навпаки, підвищена, і це нормально, - коментує лікар. - Якщо хочеться запити якусь страву, то чому б не прислухатися до організму? Інша справа - просто пити воду, більшість людей не дотримується питного режиму. Нагадаю, розрахувати свою норму просто: 30 мл на кожен кілограм ваги. Ідеальна вода - джерельна, не кип'ячена. Більш доступна альтернатива - тала вода, яку можна приготувати в домашніх умовах. Для цього воду, бажано відфільтровану, потрібно помістити в морозильну камеру на добу, а краще - дві, розморозити і злити, залишивши осад».
Роль мікрофлори кишечника у підтримці здоров'я людини величезна. Незбалансоване харчування, прийом антибіотиків, хвороби можуть порушувати її, викликаючи збої у функціонуванні цієї складної системи.
Наша експертка попереджає: «Помилково думати, що лише прийомом пробіотиків можна виправити ситуацію. Препарати, що містять корисні лактобактерії, дійсно можуть допомогти на якийсь час. При дисбактеріозі відбувається комплекс змін у кишечнику, не в кращу сторону змінюється слизова, стаючи непридатною для життя та розмноження корисної мікрофлори - як неродючий ґрунт для рослин. Для початку потрібно створити відповідні умови, тоді заселення лактобактеріями кишечнику стає більш простим завданням. Регенерація слизових, відновлення імунітету - тривалий процес, що займає п'ять-шість місяців. Але його потрібно обов'язково доводити до кінця».
У здоров'ї не буває дрібниць
Якщо говорити про найбільш поширені діагнози, то хотілося б зупинитися на рефлюксній хворобі. Гастрити, виразки теж зустрічаються часто, але при них пацієнти не відкладають візит до лікаря, усвідомлюючи всю серйозність цих захворювань. Рефлюкс ж, особливо на початкових стадіях, не сприймають всерйоз, адже дискомфорт при ньому можна перетерпіти або зняти медикаментами. Його не даремно називають «хвороба-хамелеон»: симптоми багатоликі та розібратися в них без допомоги лікаря важко. У одного може відчуватися біль в області серця, у іншого - загостритися астма або бронхіт, у третього спостерігаються часті нежиті, в тому числі схожі на прояв алергії. Варто вилікувати рефлюксну хворобу, коли ці симптоми проходять.
Причина її виникнення - порушення роботи сфінктера між шлунком і стравоходом, через що відбувається закид шлункового соку.
Чому виходить з ладу «запобіжник» - медики й учені не прийшли до єдиної думки, але зійшлися в тому, що один з факторів негативного впливу - переїдання. Також робота сфінктера пов'язана з нервовою системою.
Коли кисле середовище входить в реакцію з лужною - в стравоході - і нейтралізується, в результаті утворюються пари що обпалюють і подразнюють слизові оболонки. Організм намагається захиститися в цій ситуації, і починає відбуватися заміщення нормальних клітин епітелію, «переродження» тканини - це називається метаплазія. Ділянки такого зміненого епітелію в майбутньому, після багатьох років, мають шанси переродитися в пухлину, і чим більше їх площа, тим вони вищі.
Тривожним сигналом можуть послужити будь-які неприємні відчуття в шлунку, за грудиною, першіння в горлі вранці без ознак інфекції теж повинно насторожити. Вранці симптоматика більш яскраво виражена, так як вночі в лежачому положенні збільшується і закид шлункового соку.
Великий ворог раціонального харчування - одноманітність. «Є дослідження, які привели до висновків, що необхідно міняти продукти кожні три дні, щоб не допускати розвитку харчової непереносимості. Це не алергія, а підвищена чутливість, яка, тим не менш, здатна викликати всілякі збої в роботі організму, - підкреслила Таїсія Мойсеєва. - Спектр «побочек» досить великий. Так що, сидячи на дієті та вживаючи одні й ті ж продукти, наприклад, снідаючи щоранку корисною вівсянкою, ми лише шкодимо собі. І «заробляємо» не здоров'я і стрункість, а непереносимість того ж глютену. Хоча, звичайно, буває, що вона дістається й у спадок».
Таїсія Мойсеєва в своїй практиці не раз переконувалася, наскільки сильно впливають на самопочуття пацієнтів їхні думки: «Буває, що навіть лікаря нелегко переконати, що проблема - не в органах травлення. Підсвідомість - те, що допомагало людині вижити, але часом вона звертається проти нас самих. Конкретний приклад - чоловік вселив собі, що у нього рак, перестав їсти - організм не приймав їжу, виникала блювота. Дружина привела його вже сильно схудлим, виснаженим. Насамперед ми стабілізували за допомогою медикаментів його психологічний стан - і досить швидко наступило поліпшення. А обстеження не підтвердили у нього будь-яких серйозних захворювань».
Чому так відбувається? Розібратися в таємниці підсвідомості навіть фахівцям в цій галузі буває складно. Але факт залишається фактом: можна переконати себе як у здоров'ї - ефект плацебо, так і в зворотному.
Якщо причина нездоров'я в голові, то поки людина не позбудеться, наприклад, від підвищеної тривоги, не навчиться справлятися зі стресом, проблему не вирішити. І поряд з традиційним лікуванням у профільного лікаря необхідні консультації психотерапевта, невролога, психіатра. Найчастіше на практиці зустрічається поєднання органіки та психосоматики.
Світлина автора: Здоровий раціон - не означає дієта. Гастроентерологиня Таїсія Мойсеєва з власної практики знає, наскільки справедлива істина «Ми - те, що ми їмо».
Цей сайт використовує cookies, як власні, так і від третіх осіб. Використовуючи цей сайт, ви даєте згоду на використання cookies
Я згоден (на)