З 1 вересня перестає діяти постанова №1591 «Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку». Школам пропонують переходити на нове різноманітне меню. Правда, поки що в пілотному проєкті беруть участь п'ять маріупольських закладів.
Як зміниться харчування учнів, скільки воно коштуватиме і що думають про це вчителі та батьки? Кулінарні секрети дізнавався «Приазовський робочий».
Це стало зрозуміло ще минулого року. У січні 2020-го з ініціативи першої леді України Олени Зеленської стартувала реформа шкільного харчування.
Уряд затвердив оновлений санітарний регламент для закладів середньої освіти. У ньому немає ковбаси, консервів, газованих напоїв і непастеризованого молока. У порціях - більше овочів і свіжих фруктів.
Як розповідає головна спеціалістка відділу розвитку мережі закладів освіти та методичної підтримки педагогів Алла Хаджинова, ці норми вже діють у школах:
«Вперше були запропоновані напої на рослинній основі. При одноразовому харчуванні встановлена як мінімум одна порція молока або молочних продуктів. Борошняні вироби потрібно готувати на основі житнього хліба, пшеничного, змішаного або безглютенового борошна. Також введені вимоги для організації харчування дітей з особливими дієтичними потребами, включаючи харчову алергію, непереносимість окремих харчових продуктів».
Директори шкіл, мами й тата здебільшого такими вимогами задоволені. Мало знаходиться поборників ковбаси й сосисок. Набагато більше батьків оберуть для своєї дитини рибу або м'ясо, смачний гарнір. Фрукти вже точно нікого не засмутять - їх на будь-якому дитячому столі змітають швидко.
Цього року уряд пішов далі: з вересня перестає діяти стара постанова Кабміну і береться в роботу інший документ - порядок організації харчування, затверджений постановою Кабінету міністрів України №305.
«Основні зміни, які в ньому прописані, - це додавання більшої кількості овочів і фруктів, молочних продуктів, діти мають їсти їх щодня. Картоплю можна готувати раз на тиждень (запечену або пюре), рибу - також раз, птицю - два рази на тиждень, хліб - три. Перевага надається злаковим кашам, макаронним виробам», - говорить Алла Хаджинова.
Також обмежується споживання солі й цукру. Причому солі кухарі кластимуть все менше й менше. З 1 вересня до 31 грудня цього року - 75% від денної норми, з 1 січня по 1 серпня - 50%, а з 1 вересня 2022-го - 25% норми. Вміст цукру в готових виробах зменшиться до 10 г на 100 г/мл продукту. Свіжі або перероблені фрукти, чай і какао мають подаватися без цукру.
«Але ці норми можуть змінюватися, - розповідає фахівець департаменту. - Зараз розроблений проєкт внесення змін до постанови №305, він стосується солі й цукру. Остаточне рішення ми побачимо пізніше».
Однак перераховані правила поширюються не на всі школи. У Маріуполі їх вводять поки тільки в п'яти навчальних закладах: №50, 26, 66, 53, 15.
«Ці школи обрані, тому що в них є або незабаром з’явиться нове кухонне обладнання. Там ми зможемо протестувати меню, а через пів року зробити висновок, що дітям сподобалося, а що потрібно міняти», - розповідає директорка департаменту освіти Маріупольської міськради Тетяна Братчикова.
Учні інших 58 шкіл будуть харчуватися так само, як і минулого року. Згодом кількість сучасних харчоблоків буде зростати, меню теж буде оновлюватися.
«Реконструкцію столових і харчоблоків ми робимо в рамках капітальних ремонтів. Там, де вони зараз проходять - в ЗОШ №7, гімназії-школі №27, з'явиться сучасне обладнання. Після цього там теж буде можливість готувати різноманітніше», - розповідає Тетяна Братчикова.
Змінюються не тільки норми споживання тих чи інших продуктів. Школи вводять нове меню - цікаве, але не завжди звичне. Міністерство освіти й науки, а також МОЗ пропонують обирати страви зі спеціального дитячого меню, яке розробив відомий український кулінар Євген Клопотенко. Також можна користуватися збіркою рецептур для харчування учнів 1987 року.
«У постанові №305 написано: якщо ми використовуємо тільки меню Клопотенка, додатково затверджувати його не потрібно. Але, якщо додаємо страви зі збірки, мусимо затвердити його з Держпродспоживслужбою. Ми зібрали робочу групу з підрядників, представників департаменту, керівників шкіл та батьків і разом склали нове меню. Воно вже погоджено з контролюючими органами», - зазначила Алла Хаджинова.
До нього увійшли 21 рецепт українського кухаря і 14 старих страв. Тетяна Братчикова пояснює, чому деякі рецепти Клопотенка довелося відхилити:
«Загалом я вважаю зміни в шкільному харчуванні позитивними - добре, що діти будуть споживати менше вуглеводів, більше вітамінів. Але впроваджувати його потрібно поступово, тому що не всі страви Клопотенка для наших дітей звичні. Потрібно вводити те, що діти будуть їсти. А сирий буряк зі сметаною сподобається не кожному учневі. Те ж саме і з молочними продуктами - в школах побоюються давати дітям необроблений сир, як пропонують зараз. Краще це будуть сирники або запіканки».
Ми теж подивилися збірник Євгена Клопотенка. У ньому понад 160 страв. Є і перше, і друге, і салати, і десерти. Очевидно, що всі вони корисні й поживні. Про смаки сперечатися складніше, у кожного вони свої. Але якщо львівський сирник, запечена картопля, курка по грузинському рецепту (чахохбілі), які пропонує готувати кухар, явно завоюють любов більшості дітей, то бурякові панкейкі викликають сумніви. Тому в нашому місті виданням користуються вибірково.
«Ми внесли в меню такі страви: салат з капусти з насінням, салат з моркви та родзинок, салат з буряка та сухариків, салат з гарбуза і яблук, салат з моркви і капусти. Також додали скрамбл (різновид омлету), мак енд чіз (макарони з сиром), паелью, картоплю, запечену з куркумою, курячі нагетси, пюре з зеленого гороху. Список доповнили фріттата, чахохбілі з птиці, рибні фрикадельки, овочеве асорті, львівський сирник, фалафель, бігос з гречкою, омлет з орегано, різотто з зеленим горошком», - розповідає Алла Хаджинова.
Решта страв нового маріупольського меню - з радянського збірника. Це чай, какао з молоком, компот, сирна запіканка, в'язка каша, молочна вівсяна каша, рисова молочна каша, картопляне пюре, котлета з птиці, печінкові оладки, рибні ковбаски, відварені макарони й смажена риба.
Весь місяць діти їстимуть різні страви, з тижня у тиждень меню повторюватися не буде. Його вже показали директорам шкіл.
В інших навчальних закладах поки не переходять на нові правила ще й тому, що договори з підрядниками діють до кінця року і технічні завдання в них змінити буде непросто. В меню, як і раніше, залишаються звичне пюре, макарони, курка, котлети, відбивні, каші, риба.
У п'яти обраних школах зараз проходять нові конкурси - до вересня підрядників, які будуть годувати дітей по-новому, визначать.
З січня 2022 року нове меню з'явиться і для дитячих садків. Його розроблятимуть окремо - з урахуванням потреб самих маленьких вихованців.
Виходячи з того, що тепер харчування в різних школах буде відрізнятися, постає питання: чи підвищиться ціна? Батьки Маріуполя можуть не переживати - до кінця грудня вартість обідів рости не буде. Вона затверджена рішенням Маріупольської міськради від 27 січня 2021 року і становить 32 грн.
Діти пільгових категорій харчуються безкоштовно, а малюки з першого по четвертий клас отримують від міста допомогу, 65% від ціни харчування сплачує сім'я, а 35% - муніципалітет. Так вдається знизити навантаження на батьків.
Так вважають і керівники шкіл, і батьки. Директор ЗОШ №15 Тетяна Лугова до змін ставиться позитивно. У цьому навчальному закладі зараз проходить ремонт - оновлення їдальні взяло на себе місто, а нове обладнання для харчоблоку з'явиться завдяки перемозі у всеукраїнському проєкті School Food Generation.
«Цьогоріч школі виповниться 46 років, кухонне обладнання не змінювалося з 1975 року, - розповідає Тетяна Лугова. - На 1350 дітей у нас була всього одна старенька піч, яка закривалася на гачок. У ній було складно і котлети встигнути пропарити, і булочки спекти. Але кухарі робили все можливе, щоб смачно годувати дітей. Тому перемога в конкурсі і як результат - нове обладнання - це наша здійснена мрія».
У вересні в шкільній їдальні з'являться пароконвектомати, посудомийна машина, сковорода різного рівня піджарки, нові печі, холодильні камери. Устаткування дасть можливість не тільки поліпшити якість страв, а й прискорити їх приготування.
Зміни в меню в ЗОШ №15 нікого не лякають. Адже тут першими ще два роки тому почали готувати страви зі збірки Євгена Клопотенка. Дітям пропонували нагетси, паелью, сирники. Учні завжди вибирали обіди з кількох варіантів, це могли бути страви в горщиках, відбивні, котлети.
«Нове меню - це більше вітамінів для дітей, нові різноманітні страви. Я думаю, діти залишаться задоволені», - вважає Тетяна Лугова.
Завідувачка виробництва школи Олена Іванченко теж не бачить для кухарів ніяких складнощів:
«З сучасним обладнанням, навпаки, буде набагато легше! Ми будемо готувати за новими рецептами, і з часом вони стануть звичними. Книга Клопотенка вже нам знайома, багато рецептів випробувані».
У ліцеї-школі №48 меню поки не змінюється. Але й без нових рецептів його намагаються робити здоровим і смачним, розповідає директорка Лілія Борисенко:
«Ми тільки за зміни, адже в пріоритеті має бути здоров'я наших дітей. Хочеться дати їм більше вітамінів і корисних речовин, а солодощі вони і так отримають».
Зараз в школі харчування організовано так: кожного дня учням пропонують кілька варіантів обідів, а вони вибирають, що хочуть їсти.
«Відбивні, пюре, котлети, макарони - ось що їдять діти. Вранці вони подають заявки, а до обіду порції вже готові», - розповідає директорка.
Батьки учнів оцінюють нове меню по-різному. З маріупольським варіантом під час літніх канікул встигли ознайомитися не всі, здебільшого батьки судять за збірником Клопотенка. Мама п'ятикласника Євгена Стоянова каже:
«Я буду рада, якщо мій син Костя їстиме нові, більш здорові страви. Багато рецептів мені подобаються, я і сама готую вдома паелью, сирники, нагетси. Але деякі рецепти насторожують - занадто багато буряка. Добре, якщо їх переглянуть».
Світлина надана пресслужбою Маріупольської міськради: Смачно
й корисно. Нові страви розроблені з урахуванням потреб дитячого організму.
Цей сайт використовує cookies, як власні, так і від третіх осіб. Використовуючи цей сайт, ви даєте згоду на використання cookies
Я згоден (на)