Остання газета "Приазовський робочий" від 23 лютого 2022


22січ'25

середа

Тихе полювання починається

Еліна Прокопчук
26тра'21 17:18

Які гриби ростуть в Приазов'ї та чи безпечно ходити в ліс з козубом?

Тільки пройде дощик, грибники йдуть в ліс. Заглядають під дерева, розглядають капелюшки, насолоджуються чистим повітрям і тишею. Там, на зелених стежках, причаїлися гриби. Маслюки, боровики, сморчки – чого тільки не знайдеш у себе під ногами!

Збирати гриби – цікаво і захоплююче, а ласувати ними – одне задоволення. Але тільки робити це потрібно дуже обережно. Перед тим як відправити гриби на сковорідку, на 100% переконайтеся: вони їстівні, молоді, вирощені в екологічно чистих умовах. Адже помилка в такій справі може коштувати дуже дорого. Які гриби ростуть в Приазов'ї та як правильно їх збирати? Відповіді шукав «Приазовський робочий».

Грибні проліски

Директор Державного підприємства «Приазовське лісове господарство» Ігор Москаленко розповідає: «Сезон цього року стартував на початку травня, разом з дощами. Грибів зараз чимало, люди активно їх збирають у Федорівському, Володарському лісах».

Першими в кошики маріупольців потрапили сморчки та строчки. Це зморшкуваті, непривабливі на вигляд, але дуже смачні гриби. Вони з'являються першими, коли в лісі тільки тане сніг. За це їх навіть називають грибними пролісками.

«Потім йдуть сироїжки, рядовки декількох видів. У другій половині травня з'являються білі гриби. Восени – маслюки, печериці, фіолетові рядовки, які в народі називають синьоніжкамі», – розповідає Ігор Москаленко.

Де шукати гриби? У тіні дерев або на відкритих галявинах? Кожен з них любить своє місце. Маслюки ростуть в соснових лісах, причому вважають за краще хвойний молодняк. Не дарма у нас на них полюють в Федорівському лісі. Боровики шукайте в листяних, рядовки – в дібровах. У Володарському лісі є гриби моховики. «Рядовки( синьоніжки), сироїжки, печериці люблять відкриті галявинки, травостій», – ділиться директор підприємства. Багато грибів утворюють пари з деревами. Звідси взялися назви «підберезник» або «підосиновик».


Дари природи. Гриби – відмінне доповнення до улюблених страв.

А гриб-то виріс

Багато грибники помічають: якщо побачили один капелюшок, поруч обов'язково буде ще один. Ігор Москаленко каже: «Рядовка тому так і називається – росте рядочками. Взагалі, гриби розмножуються поділом. Те, що ми звикли називати грибом, тільки частина організму, його плодове тіло. Під землею знаходяться так звані коріння, гіфи. Коли гриб старий і в ньому дозрівають спори, він розсіює їх. Спори можуть зберігатися в землі тисячоліттями і тільки за певних умов проростають в гіфи».

Що потрібно грибу для зростання? Тепло і дощ. Саме тому в цьому році їх багато – погода відповідна. 

«Коли на вулиці температура 20-24 градуси, йдуть дощі, гриби можуть рости і влітку. Але у нас в цю пору року зазвичай посуха, тому люди полюють на них в основному навесні і восени», – говорить директор підприємства.

Люди не завжди знають, як правильно: зрізати гриб або викручувати? Ігор Москаленко ділиться – ніж тільки завадить у цій справі: «Кажуть, що гриб потрібно зрізати, щоб на його місці виріс новий, але це неправильно. Ви можете зіпсувати гіфи, і гриби тут не виростуть вже ніколи. Крім того, там оселяться мікроорганізми, гриб буде гнити. Краще його просто зірвати, а потім обрізати корінець».

Не знаючи броду, не лізь у воду – ця приказка якнайкраще підходить для тих, хто йде збирати гриби

Директор лісового господарства радить: збирати потрібно тільки ті гриби, в яких впевнений на 100%, а недосвідченій людині краще не братися за цю справу. Крім їстівних, в нашому регіоні є і отруйні гриби. Наприклад, бліда поганка. Її можна переплутати з печерицею. Щоб не допустити помилки, збирайте гриби кожного виду в окремий кошик. Не варто ходити з козубом уздовж доріг, в промислових зонах, на дачних ділянках, де можуть використовуватися хімікати. Збирайте тільки свіжі молоді гриби, старі брати не можна. Зрозуміти вік нескладно: з часом вони втрачають колір, можуть бути червивими.


Маленький, але смачний. Соснова рядовка – один з найпопулярніших грибів в Приазов'ї.

Вони тільки видають себе за лисички!

Більшість грибів, які люди збирають, – трубчасті або пластинчасті. Перші мають на нижньому боці капелюшки як ніби тоненькі трубочки. Це, наприклад, білі гриби, підберезники, підосиновики, маслюки. Пластинчасті – сироїжки, опеньки, рижики, відповідно, мають пластинки. Трубчасті гриби в основному їстівні, серед них майже не зустрічається отруйних. А ось з пластинчастими потрібно бути акуратними.

Заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Маріуполі Едуард Квашук розповідає: «Більшість отруйних грибів має пластинчасту плодоніжку. Вони можуть бути того ж кольору, розміру, що і їстівні, і люди їх плутають. Тому пластинчасті гриби заборонено продавати на ринках Маріуполя. Збирати їх самостійно ми теж не рекомендуємо».

Знову ж таки – про все говорять назви. Серед отруйних є, наприклад, помилкові опеньки. Тобто вони дуже схожі на справжні, але в їжу вживати їх не можна. Смачну лисичку також можна сплутати з помилковою лисичкою. Лисички звичайні мають однорідний колір. А отруйні різко змінюють його від капелюшка до ніжки. Професіонали це знають, але любителям краще не спокушати долю.

Банка з грибами та секретами

Вдома гриби потрібно добре промити, очистити від землі та листя, переробити. Довго зберігати їх не можна. Навіть гливи і печериці добре себе почувають в холодильнику до двох діб. Коли сушитиме гриби, стежте, щоб на них не сідали комахи. «Займатися консервацією в домашніх умовах не варто. Якщо ви не помітите і з грибами потрапить шматочок землі, в банці може розвинутися ботулізм», – говорить Едуард Квашук.

Купувати консервацію на стихійних ринках або у знайомих теж ризиковано. Ніхто не знає, чи дотримувалися люди всіх технологій виробництва. Так, цього року нещасних випадків поки не було, а минулого року маріуполець постраждав саме від банки з грибами.

«Людина з'їла консервацію домашнього приготування, гриби були куплені на стихійному ринку. Чоловік захворів на ботулізм. На щастя, його вдалося врятувати», - розповідають у Держпродспоживслужбі.

Якщо купуєте гриби, йдіть тільки в перевірені місця.

«На ринках гриби проходять експертизу в лабораторіях. Це стосується і свіжої, і сушеної продукції», - говорить Едуард Квашук.

Пам'ятайте: якщо після грибного обіду у вас з'явилися слабкість, нудота, підвищення температури тіла, потрібно терміново промити шлунок і викликати лікаря. З харчування дітей гриби краще і зовсім виключити.

Маріупольський трюфель і фотополювання

У нашому місті є багато людей, для яких збір грибів – одне з улюблених занять. Маріупольчанка Тетяна Боднар присвятила цій справі вже 40 років! За цей час отримала такий досвід, що давно не сумнівається, що перед нею: опеньок або рижик. Жінка розповідає: «Збираю все: маслюки, рядовки, цього року вперше знайшла сморчки в Федорівському лісі. Це дуже смачні гриби! Скоро у Володарському лісі виростуть білі – обов'язково піду на їх пошуки».

У Тетяни свої секрети – вона знає, з якими деревами гриби складають пари, в який час вони ростуть. За грибами їздить навіть у Карпати. Але найцікавіший знайшла тут, в Маріуполі. У це складно повірити, але в Володарському лісі їй попався трюфель! 

«Я знайшла його двічі, - розповідає маріупольчанка. - Розіслала фото в усі групи, мені писали люди з Італії, Португалії, всі дивувалися, як я його знайшла! Виявляється, коли трюфель старий, він виходить на поверхню».

Гриб довелося викинути – поки він проходив перевірки та фотосесії, встиг втратити свої якості.

«Звичайно, це не ті трюфелі, які коштують 900 євро за кілограм, але теж цінні. Запах просто приголомшливий – горіхово-грибний, ні на що не схожий», – каже маріупольчанка. 

Цього року Тетяна хоче поїхати в ліс вже з лопатою – раптом під землею знайдуться молоді трюфелі? З них вона мріє зробити грибний порошок.

У ліс на тихе полювання виходить і Анастасія Логінова. Гриби збирає в Федорівському лісі, в кошик потрапляють маслюки та синьоніжкі. 

«Беру тільки ті гриби, в яких впевнена, - каже дівчина. - Маслюки зазвичай ховаються під сосновими деревами, а синьоніжкі ростуть на відкритих галявинах. Вдома я спочатку відварюю їх, а потім смажу на сковороді. Люблю додавати їх до картоплі або яєчні». 

Анастасія – фотограф, тому завжди йде в ліс з камерою. Ті гриби, які не відправляються в кошик, точно потраплять в об'єктив.

Фотографувати, а не збирати – відмінна ідея для тих, хто хоче відправитися на прогулянку, але розрізняти гриби не вміє. Атмосфера лісу подарує гарний настрій, а ризику для здоров'я не буде.


Зривати або зрізати? Зазвичай маріупольці користуються ножем, але варто змінити традиції та прислухатися до порад лісників.

Світлини Любові Товкач

Цей сайт використовує cookies, як власні, так і від третіх осіб. Використовуючи цей сайт, ви даєте згоду на використання cookies

Я згоден (на)
0.46