Остання газета "Приазовський робочий" від 23 лютого 2022

05гру'25

п'ятниця

logo
  • Новини
  • Газета
  • Спецпроекти
  • Фоторепортажі
  • Інформацiя для акцiонерiв та стейкхолдерiв
    • Регулярна інформація
    • Особлива інформація
    • Інша інформація
    • Інформація для акціонерів до 01.01.2024р.
    • Офіційно
  1. Головна
  2. Газета
  3. Світ захоплень
  4. Тихе полювання починається
  • Суспільство
  • Актуально
  • Події дня
  • У прес-клубі
  • Подробиці
  • PRO-творчість
  • Iнтерв'ю
  • Здоров'я
  • Юридична консультація
  • Домашня енциклопедія
  • Світ захоплень
  • Спорт
  • Читач - Газета

Тихе полювання починається

Еліна Прокопчук
26тра'21 17:18

Які гриби ростуть в Приазов'ї та чи безпечно ходити в ліс з козубом?

Тільки пройде дощик, грибники йдуть в ліс. Заглядають під дерева, розглядають капелюшки, насолоджуються чистим повітрям і тишею. Там, на зелених стежках, причаїлися гриби. Маслюки, боровики, сморчки – чого тільки не знайдеш у себе під ногами!

Збирати гриби – цікаво і захоплююче, а ласувати ними – одне задоволення. Але тільки робити це потрібно дуже обережно. Перед тим як відправити гриби на сковорідку, на 100% переконайтеся: вони їстівні, молоді, вирощені в екологічно чистих умовах. Адже помилка в такій справі може коштувати дуже дорого. Які гриби ростуть в Приазов'ї та як правильно їх збирати? Відповіді шукав «Приазовський робочий».

Грибні проліски

Директор Державного підприємства «Приазовське лісове господарство» Ігор Москаленко розповідає: «Сезон цього року стартував на початку травня, разом з дощами. Грибів зараз чимало, люди активно їх збирають у Федорівському, Володарському лісах».

Першими в кошики маріупольців потрапили сморчки та строчки. Це зморшкуваті, непривабливі на вигляд, але дуже смачні гриби. Вони з'являються першими, коли в лісі тільки тане сніг. За це їх навіть називають грибними пролісками.

«Потім йдуть сироїжки, рядовки декількох видів. У другій половині травня з'являються білі гриби. Восени – маслюки, печериці, фіолетові рядовки, які в народі називають синьоніжкамі», – розповідає Ігор Москаленко.

Де шукати гриби? У тіні дерев або на відкритих галявинах? Кожен з них любить своє місце. Маслюки ростуть в соснових лісах, причому вважають за краще хвойний молодняк. Не дарма у нас на них полюють в Федорівському лісі. Боровики шукайте в листяних, рядовки – в дібровах. У Володарському лісі є гриби моховики. «Рядовки( синьоніжки), сироїжки, печериці люблять відкриті галявинки, травостій», – ділиться директор підприємства. Багато грибів утворюють пари з деревами. Звідси взялися назви «підберезник» або «підосиновик».


Дари природи. Гриби – відмінне доповнення до улюблених страв.

А гриб-то виріс

Багато грибники помічають: якщо побачили один капелюшок, поруч обов'язково буде ще один. Ігор Москаленко каже: «Рядовка тому так і називається – росте рядочками. Взагалі, гриби розмножуються поділом. Те, що ми звикли називати грибом, тільки частина організму, його плодове тіло. Під землею знаходяться так звані коріння, гіфи. Коли гриб старий і в ньому дозрівають спори, він розсіює їх. Спори можуть зберігатися в землі тисячоліттями і тільки за певних умов проростають в гіфи».

Що потрібно грибу для зростання? Тепло і дощ. Саме тому в цьому році їх багато – погода відповідна. 

«Коли на вулиці температура 20-24 градуси, йдуть дощі, гриби можуть рости і влітку. Але у нас в цю пору року зазвичай посуха, тому люди полюють на них в основному навесні і восени», – говорить директор підприємства.

Люди не завжди знають, як правильно: зрізати гриб або викручувати? Ігор Москаленко ділиться – ніж тільки завадить у цій справі: «Кажуть, що гриб потрібно зрізати, щоб на його місці виріс новий, але це неправильно. Ви можете зіпсувати гіфи, і гриби тут не виростуть вже ніколи. Крім того, там оселяться мікроорганізми, гриб буде гнити. Краще його просто зірвати, а потім обрізати корінець».

Не знаючи броду, не лізь у воду – ця приказка якнайкраще підходить для тих, хто йде збирати гриби

Директор лісового господарства радить: збирати потрібно тільки ті гриби, в яких впевнений на 100%, а недосвідченій людині краще не братися за цю справу. Крім їстівних, в нашому регіоні є і отруйні гриби. Наприклад, бліда поганка. Її можна переплутати з печерицею. Щоб не допустити помилки, збирайте гриби кожного виду в окремий кошик. Не варто ходити з козубом уздовж доріг, в промислових зонах, на дачних ділянках, де можуть використовуватися хімікати. Збирайте тільки свіжі молоді гриби, старі брати не можна. Зрозуміти вік нескладно: з часом вони втрачають колір, можуть бути червивими.


Маленький, але смачний. Соснова рядовка – один з найпопулярніших грибів в Приазов'ї.

Вони тільки видають себе за лисички!

Більшість грибів, які люди збирають, – трубчасті або пластинчасті. Перші мають на нижньому боці капелюшки як ніби тоненькі трубочки. Це, наприклад, білі гриби, підберезники, підосиновики, маслюки. Пластинчасті – сироїжки, опеньки, рижики, відповідно, мають пластинки. Трубчасті гриби в основному їстівні, серед них майже не зустрічається отруйних. А ось з пластинчастими потрібно бути акуратними.

Заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Маріуполі Едуард Квашук розповідає: «Більшість отруйних грибів має пластинчасту плодоніжку. Вони можуть бути того ж кольору, розміру, що і їстівні, і люди їх плутають. Тому пластинчасті гриби заборонено продавати на ринках Маріуполя. Збирати їх самостійно ми теж не рекомендуємо».

Знову ж таки – про все говорять назви. Серед отруйних є, наприклад, помилкові опеньки. Тобто вони дуже схожі на справжні, але в їжу вживати їх не можна. Смачну лисичку також можна сплутати з помилковою лисичкою. Лисички звичайні мають однорідний колір. А отруйні різко змінюють його від капелюшка до ніжки. Професіонали це знають, але любителям краще не спокушати долю.

Банка з грибами та секретами

Вдома гриби потрібно добре промити, очистити від землі та листя, переробити. Довго зберігати їх не можна. Навіть гливи і печериці добре себе почувають в холодильнику до двох діб. Коли сушитиме гриби, стежте, щоб на них не сідали комахи. «Займатися консервацією в домашніх умовах не варто. Якщо ви не помітите і з грибами потрапить шматочок землі, в банці може розвинутися ботулізм», – говорить Едуард Квашук.

Купувати консервацію на стихійних ринках або у знайомих теж ризиковано. Ніхто не знає, чи дотримувалися люди всіх технологій виробництва. Так, цього року нещасних випадків поки не було, а минулого року маріуполець постраждав саме від банки з грибами.

«Людина з'їла консервацію домашнього приготування, гриби були куплені на стихійному ринку. Чоловік захворів на ботулізм. На щастя, його вдалося врятувати», - розповідають у Держпродспоживслужбі.

Якщо купуєте гриби, йдіть тільки в перевірені місця.

«На ринках гриби проходять експертизу в лабораторіях. Це стосується і свіжої, і сушеної продукції», - говорить Едуард Квашук.

Пам'ятайте: якщо після грибного обіду у вас з'явилися слабкість, нудота, підвищення температури тіла, потрібно терміново промити шлунок і викликати лікаря. З харчування дітей гриби краще і зовсім виключити.

Маріупольський трюфель і фотополювання

У нашому місті є багато людей, для яких збір грибів – одне з улюблених занять. Маріупольчанка Тетяна Боднар присвятила цій справі вже 40 років! За цей час отримала такий досвід, що давно не сумнівається, що перед нею: опеньок або рижик. Жінка розповідає: «Збираю все: маслюки, рядовки, цього року вперше знайшла сморчки в Федорівському лісі. Це дуже смачні гриби! Скоро у Володарському лісі виростуть білі – обов'язково піду на їх пошуки».

У Тетяни свої секрети – вона знає, з якими деревами гриби складають пари, в який час вони ростуть. За грибами їздить навіть у Карпати. Але найцікавіший знайшла тут, в Маріуполі. У це складно повірити, але в Володарському лісі їй попався трюфель! 

«Я знайшла його двічі, - розповідає маріупольчанка. - Розіслала фото в усі групи, мені писали люди з Італії, Португалії, всі дивувалися, як я його знайшла! Виявляється, коли трюфель старий, він виходить на поверхню».

Гриб довелося викинути – поки він проходив перевірки та фотосесії, встиг втратити свої якості.

«Звичайно, це не ті трюфелі, які коштують 900 євро за кілограм, але теж цінні. Запах просто приголомшливий – горіхово-грибний, ні на що не схожий», – каже маріупольчанка. 

Цього року Тетяна хоче поїхати в ліс вже з лопатою – раптом під землею знайдуться молоді трюфелі? З них вона мріє зробити грибний порошок.

У ліс на тихе полювання виходить і Анастасія Логінова. Гриби збирає в Федорівському лісі, в кошик потрапляють маслюки та синьоніжкі. 

«Беру тільки ті гриби, в яких впевнена, - каже дівчина. - Маслюки зазвичай ховаються під сосновими деревами, а синьоніжкі ростуть на відкритих галявинах. Вдома я спочатку відварюю їх, а потім смажу на сковороді. Люблю додавати їх до картоплі або яєчні». 

Анастасія – фотограф, тому завжди йде в ліс з камерою. Ті гриби, які не відправляються в кошик, точно потраплять в об'єктив.

Фотографувати, а не збирати – відмінна ідея для тих, хто хоче відправитися на прогулянку, але розрізняти гриби не вміє. Атмосфера лісу подарує гарний настрій, а ризику для здоров'я не буде.


Зривати або зрізати? Зазвичай маріупольці користуються ножем, але варто змінити традиції та прислухатися до порад лісників.

Світлини Любові Товкач

Топ статті
  • 26бер'21
    Природно та з комфортом
  • 26бер'21
    Парк та університет стануть сусідами
  • 26бер'21
    Ставка на позитив
  • 26бер'21
    Гаряча вода без перебоїв і зростання тарифів
  • 24бер'21
    Маріуполь стане студентською столицею
  • 24бер'21
    Маріуполь приєднався до ініціативи «Без бар'єрів
  • 24бер'21
    У Маріуполі з'явиться медичний центр ТОП-рівня
  • 24бер'21
    Метод добра і морквини
  • 19бер'21
    Авокадо замість булочок
  • 19бер'21
    Маріупольський район на марші децентралізації
  • 19бер'21
    Тижневий запас - без заміни балонів
  • 19бер'21
    Прогрес техніки - прорив в якості
Архив Газети
Сторінки
  • Головна
  • Новини
  • Газета
  • Спецпроекти
  • Архів Приазовський робочий
  • Фоторепортажі
  • Інформацiя для акцiонерiв та стейкхолдерiв
Powered By Blade.MSP ® from BrainTEC ™