Остання газета "Приазовський робочий" від 23 лютого 2022

05гру'25

п'ятниця

logo
  • Новини
  • Газета
  • Спецпроекти
  • Фоторепортажі
  • Інформацiя для акцiонерiв та стейкхолдерiв
    • Регулярна інформація
    • Особлива інформація
    • Інша інформація
    • Інформація для акціонерів до 01.01.2024р.
    • Офіційно
  1. Головна
  2. Спецпроекти
  3. Смачно живемо
  4. Тигру сподобається
  • Маріуполь. Історія
    7
  • Смачно живемо
    7

Тигру сподобається

Альбіна Баркова
24гру'21 11:58

Смачні ідеї: страви, які можна подати на святковий стіл

З наближенням 31 грудня всі відповідальні господині починають планувати новорічне меню, аби вразити гостей та близьких кулінарними вишукуваннями. Згідно зі східним календарем, символом наступного року стане Тигр. Щоб ця велична тварина привабила удачу у ваш будинок, зробіть меню різноманітнішим. Обов'язково включіть у нього м'ясні та рибні салати, гарні закуски, цікаві гарячі страви та не забудьте про десерти. Також відмінним рішенням для новорічного столу – 2022 будуть м'ясні нарізки та рулети з млинців або лаваша, канапе з копченостями, закуски з фаршем, сиром та яйцями. Доповніть частування червоними перцями, томатами, кукурудзою, гарбузом та золотистою запеченою картоплею. Не забудьте про фрукти - вибирайте традиційно новорічні ананаси, мандарини, банани. Тигр любить розкіш, тому оцінить якісні вина. А ось міцним алкоголем та шампанським захоплюватися не варто.

Для тих, хто складає святкове меню, пропонуємо кілька страв, які можуть прикрасити ваш стіл.

Запечена скумбрія у соусі

  • Скумбрія – 2 шт.;
  • цибуля ріпчаста - 1 шт.;
  • сметана – 100 г;
  • гірчиця – 1 ч. л.;
  • перець мелений – за смаком;
  • лимон – 1/2 шт.;
  • кунжут – 1 ч. л.;.
  • петрушка – за смаком

Рибу заздалегідь розморозити та приготувати для неї соус. Для цього змішати в глибокій тарілці сметану, гірчицю, сіль та перець. Скумбрію підготувати до запікання. Зрізати голови та хвости, розрізати черевце і видалити абсолютно всю начинку, щоб риба не гірчила. Увімкніть духовку для розігріву до 180 °C. Потім нарізати рибу порційними шматочками товщиною 2-2,5 см. Очищену цибулю нарізати кільцями або півкільцями, якщо цибулина велика. Лимон нарізати часточками для подачі. Підготувати форму для запікання (або деко), застелити пергаментом.


Кожен шматочок риби ретельно змочити у соусі з усіх боків. Шматочки риби в соусі відразу викладати у форму на пергамент, чергуючи їх із півкільцями цибулі та притискаючи один до одного. Вийде форма риби, але без голови та хвоста. Запікати скумбрію 40 хвилин у духовці. Акуратно перемістити запечену скумбрію разом із цибулею на блюдо, за бажанням прикрасити свіжою зеленню петрушки або кропу та часточками лимона. Можна присипати рибу кунжутом. Скумбрію в сметанно-гірчичному соусі, запечену з цибулею, можна приготувати напередодні свята - в холодному вигляді вона також варта святкового столу.

Салат "Царський рулет"

  • Риба червона
  • слабосолона – 200 г;
  • картопля – 3 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • яйця – 3 шт.;
  • майонез – 100 г;
  • сіль – за смаком


Заздалегідь зварені, охолоджені та очищені овочі подрібнити за допомогою терки. Те саме зробити і з відвареними яйцями. Червону рибу нарізати скибочками. Розстелити пергаментний папір і викласти на нього шари з моркви, картоплі та яєць, кожен шар трохи промазати майонезом або сметаною. Наприкінці викласти скибочки червоної риби та акуратно згорнути рибний салат у рулет. Розрізати рулет із червоною рибою на порції та подавати до столу.

Рулетики з бекону з сиром та яйцями

  • Бекон – 250 г;
  • сир твердий – 180 г;
  • яйця – 4 шт.;
  • майонез – 80 г;
  • кріп свіжий – 5 г;
  • часник – 2 зубчики;
  • сіль за смаком


У каструлю покласти три яйця, залити водою та поставити на вогонь. Відварити яйця круто. Паралельно ввімкнути духовку для розігріву до 180 °C. З фольги зробити вісім трубочок довжиною приблизно 10 см і діаметром 2 см. Кожну трубочку з фольги обернути беконом. Викласти всі заготовки швом униз на лист, вистелений пергаментом. Яйце, що залишилося, розбити, відокремити білок від жовтка (білок не знадобиться). Змастити заготовки бекону зверху жовтком. Запікати бекон у розігрітій до 180 °C духовці 10-15 хвилин, щоб трубочки скріпилися та підрум'янилися. Потім бекон остудити, не знімаючи з фольги. Охолоджені яйця очистити, натерти на дрібній терці і викласти в глибоку миску. Твердий сир натерти на дрібній терці і додати до яєць. Зелень кропу промити та обсушити, подрібнити та відправити до сиру та яєць. Заправити все майонезом, додати очищений і пропущений через прес часник, сіль і перець за смаком. Ретельно все перемішати. Перекласти начинку в кулінарний пакет. Фольгу витягти з рулетиків. Наповнити рулетики з бекону сирно-яєчною масою, прикрасити зеленню та подавати до столу.

Картопля по-княжому

  • Картопля – 450 г;
  • сир – 200 г;
  • молоко – 100 мл;
  • яйця – 2 шт.;
  • паприка мелена – 1/3 ч. л.;
  • олія рослинна – 30 мл;
  • петрушка свіжа – 2 гілочки;
  • сіль, перець – за смаком


Картоплю очистити та вимити. Цілу картоплю викладати в каструлю й залити холодною водою (щоб вона покрила картоплю). Додати сіль. Варити картоплю приблизно 15 хвилин після закипання. За цей час картопля не звариться повністю, а лише стане трохи м'якше - так і має бути. Злити воду. Включити духовку розігріватись до 180 °C. Глибоку форму для запікання змастити олією. Картоплю розрізати вздовж навпіл чи впоперек на 2 частини. Викладати у форму половину картоплі. Посипати картоплю паприкою. Зверху рівномірно викласти сир і картоплю, що залишилася. В окрему миску розбити яйця. Додати молоко та трохи солі. Вінчиком або вилкою збити яйця з молоком до однорідності. Яйце-молочною сумішшю, що вийшла, залити картоплю. Посипати зверху сіллю та чорним меленим перцем. Запікати у духовці 40-45 хвилин. Яєчна маса повинна схопитися, а картопля трохи підрум'янитися. Вийняти форму з картоплею з духовки і подати до столу, за бажанням прикрасивши петрушкою.

Пряна свинина, запечена у рукаві з пивом

  • Свинина – 1 кг;
  • пиво світле – 150 мл;
  • олія рослинна – 1 ст. л.;
  • чебрець свіжий – 3 гілочки;
  • насіння кмину – 0,5 ч. л.;
  • сіль - 1 ч. л.;
  • перець гострий червоний
  • мелений – 3 щіпки


Підготувати свинину, трави та спеції. М'ясо краще використовувати не заморожене, так готове блюдо буде соковитішим. Свинину ретельно вимити та обсушити. Якщо на шматку м'яса є жир, надрізати його сіткою. Жир розплавиться і утворить на м'ясі апетитну скоринку. Натерти м'ясо сіллю, гострим перцем, посипати насінням кмину і листочками чебрецю, змастити олією. Залишити свинину маринуватися на 15-20 хвилин. Помістити м'ясо в рукав для запікання, зробивши в пакеті кілька дірочок зубочисткою, зав'язати пакет із двох сторін. Розігріти духовку до 200 °C. Поставити форму з м'ясом у духовку та запікати 40 хвилин. Потім рукав акуратно розрізати ножицями. Розкрити його, щоби м'ясо запікалося зверху. Полити шматок свинини світлим пивом. Запікати у гарячій духовці ще 40 хвилин. У процесі запікання періодично поливати пивом. Після того, як дістанете свинину з духовки, залиште її у формі на 10 хвилин, аби соки в свинині збереглися і не витекли при розрізанні.

Сирні «Мандаринки»

  • Сирок плавлений – 2 шт.;
  • яйця – 2 шт.;
  • морква – 2 шт.;
  • часник – 2 зубчики;
  • зелень кропу – 1 пучок;
  • майонез – 2 ст. л.;
  • зелень – для прикраси


Насамперед необхідно відварити моркву та яйця, почистити їх. У глибоку миску натерти плавлений сир. До сирку додати яйця, подрібнені на дрібній тертці. Закинути часник, попередньо видавивши через спеціальний прес. Пучок зелені сполоснути водою, обсушити паперовим рушником, накришити дрібно і закинути в миску з сирною масою. Потім додати зазначену кількість майонезу, добре перемішати ложкою. Моркву подрібнити на тертці із дрібними отворами. Із сирної суміші зробити кульки довільного розміру. Кожну сирну заготовку покрити тертою морквою.

Сирно-банановий десерт

  • Банани – 2 шт.;
  • сир – 350 г;
  • сметана – 50 г;
  • масло вершкове – 100 г;
  • цукор – 100 г;
  • ванільний цукор – 1/2 ч. л.;
  • шоколад чорний – 100 г;
  • молоко – 2 ст. л.;
  • волоські горіхи – за смаком


У блендері змішати сметану, вершкове масло, сир, цукор, ванільний цукор. Банани очистити та викласти на блюдо. Нанести зверху сирну масу. Відправити у холодильник. Розтопити шоколад на водяній бані. Додати молоко. Остудити до теплого стану. Нанести шоколадну глазур зверху на сирну масу. Посипати подрібненими горіхами. Поставити в холодильник на 2-3 години. Нарізати десерт на порції та подати до столу.


Останні новини
    18лютого2022
  • 10:51
    Будні стануть легшими
  • 04лютого2022
  • 10:48
    З миру по ложці
  • 21січня2022
  • 11:39
    Гурмани будуть задоволені
  • 14січня2022
  • 11:48
    Прості й швидкі страви
  • 11:24
    Соковито та апетитно
  • 06січня2022
  • 10:20
    Не тільки кутя: що подати на святковий стіл
  • 24грудня2021
  • 11:58
    Тигру сподобається
Ми в соціальних мережах

Приєднуйтесь до нас в соціальних мережах і дізнавайтеся найважливіші новини першими.

Сторінки
  • Головна
  • Новини
  • Газета
  • Спецпроекти
  • Архів Приазовський робочий
  • Фоторепортажі
  • Інформацiя для акцiонерiв та стейкхолдерiв
Powered By Blade.MSP ® from BrainTEC ™