Спекотна погода в Маріуполі та недотримання норм зберігання продуктів призводять до гострих кишкових інфекцій.
Кількість зареєстрованих випадків ГКІ на 29,8 % перевищують показники 2020 року за аналогічний період.
Про це PR.UA розповів завідувач відділення організації епідеміологічних досліджень Маріупольської філії ДУ «Донецький обласний лабораторний центр МОЗ України» Віктор Валентюк.
«За тиждень зареєстровано 36 випадків захворювання кишковою групою. Це на вісім випадків більше, ніж на попередньому тижні. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року, пішло зростання на 29,8 %. Але у порівнянні з середнім багаторічним це все ж менше на 25,7 %, тобто показники захворюваності поки ще в нормі», — повідомив Віктор Валентюк.
Він додав, що випадків сальмонельозу не було, як і зареєстрованих випадків ГКІ в дитячих дошкільних установах. Також ніхто з маріупольців не постраждав після купання в морі. Був один випадок минулого тижня, але хворий купався в районі сел. Мелекіне, а не поблизу міста.
«Останні пацієнти не пов'язують своє захворювання з купанням у водоймах. В основному, це домашня кулінарія з недотриманням норм зберігання продуктів. Це страви з яєць — сирі або яєчня, що недостатньо пройшла термообробку, рибні та ковбасні продукти, також два випадки припали на кремові вироби», — уточнив Віктор Валентюк.
При цьому він підкреслив, що для такої усталеної в місті спеки ситуація з кишковими захворюваннями все ж терпима.
Нагадаємо, що на Лівобережжі Маріуполя також відкрився новий Центр масової вакцинації від COVID-19.
Фото з відкрітих джерел