Про це повідомляє PR.UA.
У заході взяли участь представники регіональної та місцевої влади, активісти громадського сектору, директори загальноосвітніх шкіл, експерти з громадського харчування та ресторанного бізнесу.
«Сьогодні дуже багато питань приділяється розвитку навчального процесу. Але ми розуміємо, що без повноцінного харчування, без сучасного технічного обладнання харчоблоків навчальний процес не може бути на достатньо високому рівні», - відкриваючи круглий стіл, зазначила заступник Мангушського селищного голови Марина Кудрявцева.
Директор МБФ «Жовто-Блакитні Крила» Людмила Чуркіна розповіла про етапи проведення проєкту School Food Generation. За її словами, восени 2020 року заявки на участь подали понад 50 шкільних закладів Донбасу. Одним з переможців конкурсного відбору стала маріупольська школа №15: харчоблок закладу модернізовано за рахунок встановлення сучасного обладнання та впровадження стандартів НАССР. Вартість твердих інвестицій проєкту – понад 3,6 млн грн. Школа стане флагманом з впровадження безпечності харчових продуктів і здорового харчування дітей в Донецькій області.
«У перспективі ми плануємо залучити до проєкту 20 громад, він буде не на регіональному, а на національному рівні, – зазначила Людмила Чуркіна. – Ми хочемо, щоб громадськість співпрацювала з владою, державними структурами, а ми допоможемо залучити іноземні інвестиції».
Експерт Національної асоціації громадського харчування Андрій Янчук підкреслив, що одним з перших кроків ефективного оновлення харчоблоків є проведення експертного технологічного аудиту. Тобто, проводиться глибокий аналіз потреб шкільних їдалень, оцінюється їхній потенціал та перспективи до розширення.
«Заміна старих каструль – це не покращення. Це не вносить нічого нового в організацію, безпеку, культуру харчування дітей. Неефективне оновлення – те, з чим ми зустрічаємось у школах: неправильно закуповується обладнання, стоїть в невідповідних місцях, не використовується через недостатність комунікацій», – наголосив експерт.
Спеціаліст департаменту освіти Маріупольської міської ради Алла Хаджинова розповіла про результати діяльності робочої групи з розробки нового шкільного меню та впровадження стандартів НАССР у закладах освіти. В основі майбутнього раціону маріупольських школярів – меню МОН, опрацьоване, враховуючи пропозиції керівників міських шкільних закладів, та узгоджене з Держпродспоживслужбою. Для контролю за роботою харчоблоків, організації безпечного харчування, популяризації здорового способу життя серед учнів створені постійно діючі групи.
«Скрамбл, ризото з зеленим горошком, нагетси курячі, чахохбілі з м’яса птиці, нові салати – такі страви, зокрема, будуть впроваджені в чотиритижневе меню з 1 вересня у п’яти пілотних освітніх закладах нашого міста, – зазначила Алла Хаджинова. – Вартість харчування – 32 грн на день, 65% суми сплачують батьки».
Також у рамках заходу відбулася дегустація страв, які планують ввести в новому навчальному році в меню освітні заклади Мангушської громади. За словами директора КЗ «Мангушський опорний заклад» загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів» Олени Лесько, страви підбиралися таким чином, щоб вони були водночас і корисними, і смачними для дітей.
Нагадаємо, що проєкт School Food Generation реалізується МБФ «Жовто-Блакитні Крила» та ВГО «Поруч» у партнерстві з ChildFund Deutschland та за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).
Читайте також: У Маріуполі відкриється школа, створена за європейськими та американськими аналогами.
Фотографія Наталії Сорокіної
14 липня 2022
25 березня 2022
Цей сайт використовує cookies, як власні, так і від третіх осіб. Використовуючи цей сайт, ви даєте згоду на використання cookies
Я згоден (на)