Новорічні свята не обходяться без солодощів із шоколаду, якими люблять ласувати не лише діти, а й дорослі. Шоколад - безперечний фаворит серед подарунків для друзів та колег - ласунів.
Про те, як правильно вибрати шоколад і які солодощі віддають перевагу маріупольцям, pr.ua розповів Андрій Капранов - власник майстерні Chocolate Art Studio. Вже кілька років він виготовляє в Маріуполі крафтовий шоколад.
Як вибрати цукерки зі справжнього шоколаду?
Андрій виготовляє цукерки та фігури з якісного бельгійського шоколаду, кілограм якого коштує понад 300 грн. За його словами, більшість цукерок фабричного виробництва покривають шоколадною глазур'ю, ціна якої 60 грн. Тобто солодощі зі справжнього шоколаду не можуть коштувати 100-150 грн за кілограм. Вибираючи солодкий подарунок, варто звернути увагу на темний шоколад та відсоток вмісту в ньому какао. Чим він вищий, тим якісніший продукт.
Великою популярністю користуються вироби із темного шоколаду, а з молочного майстер робить цукерки та фігурки лише на замовлення. За стандартом термін придатності цукерок до двох місяців. Андрій Капранов зберігає солодощі до місяця.
"Частіше цукерки з молочного шоколаду замовляють для дітей. Вони не люблять гіркуватий темний шоколад. Білий шоколад не користується популярністю. За класичною технологією в шоколаді має бути масло какао, какао терте та лецитин для стабілізації продукту. У білому шоколаді є тільки масло какао й молоко, тобто технічно його важко назвати шоколадом. Здебільшого білий шоколад ми додаємо в ганаш – начинку для цукерок або використовуємо для декору”, – поділився секретами смачного виробництва Андрій Капранов.
На думку майстра, виготовлення шоколаду важлива температура. Вона повинна бути постійно однаковою, десь +16...+18 градусів, щоб продукт вийшов хороший.
Начинка на будь-який смак - від праліне до сиру з цвіллю
Начинки для крафтових цукерок роблять різні – із фруктових пюре, конфітюрів, вершків, білого шоколаду, свіжих фруктів, подрібненого фундука. У своїй шоколадній майстерні Андрій Капранов вигадує нові рецепти начинок або знаходить їх в інтернеті.
Він робить під замовлення шоколад із перцем, в'яленою вишнею, сіллю. Але такі інгредієнти – на любителя. Перевагу маріупольців у начинках важко вгадати. Раніше були популярними сухофрукти у шоколаді – чорнослив, курага. Нині попит на них знизився. За словами майстра, якщо робити таку насолоду за класичною рецептурою з якісного шоколаду, то коштуватиме вона недешево.
"Замовляють нам цукерки з темного шоколаду, начиненого сиром дорблю. Але це дуже специфічна начинка - тільки для любителів сиру з пліснявою", – розповів Андрій Капранов.
Найчастіше маріупольці замовляють крафтовий шоколад перед новорічними святами, Днем закоханих та 8 Березня.