Маріуполець, щоб приготувати український борщ, викував спеціальну дивовижну піч.
На ній за один раз можна приготувати національну страву для більш ніж 500 людей. Прикрашену кованими листям піч створив коваль Дем'ян Сушкін.
В інтерв'ю PR.UA він зазначив, що при створенні пічок керується виключно натхненням і фантазією.
«Як придумав? Захотілося, щоб в місті було щось гарне і на виставках національних страв можна було приготувати борщ по-українськи в такому казані. Робив піч 2,5 місяці, вона розміром 90 см на 1,1 м з місткістю казана на 140 літрів. Висока труба споруджена, щоб дим не заважав кухареві готувати борщ», — розповів він.
Також Дем'ян Сушкін спорудив професійний мангал у вигляді хати. Двометровий агрегат оснащений «будиночком» для дров, що палають та місцем для вугілля, що падає. Коваль називає його творчим і уявленому йому саме в такому красивому вигляді.
Все це майстер кує, щоб маріупольці на святкових ярмарках і гуляннях змогли ситно і смачно поїсти страви, приготовані за його оригінальними рецептами.
«Для міста у мене вже чотири таких гарних агрегатів зроблено — мангал, грубки для плову, борщу і глінтвейну. Мангал також робив 2 місяці. За рахунку, він уже третій. Два перших побажали купити люди. Ні, мені ніхто не допомагає, тільки Боже натхнення. Всі люди бояться цієї роботи: вона дуже важка, довга. Потрібно терпіння, творчість і бажання», — зазначає коваль.
Обидві чудо-мега-печі маріуполець випробує цього літа в Одесі — благо, агрегати розбірні і їх можна транспортувати. Відзначимо, що Дем'ян Сушкін займається подібним давно і дивує городян частуваннями зі своїх гарних агрегатів.
Також у Маріуполі створюють гончарні копії вінтажних дверей.
Фото Дем'яна Сушкіна.